Metro-portal.hr

objavljeno 27.08.2008. 13:22:37
TO JE JAAKO ZDRAVO

Roditelji moraju biti primjer za zdravu prehranu djece

Drugim riječima teorija bez prakse ne ide.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Roditelji koji žele da im djeca jedu više voća i povrća morali bi i sami prakticirati ono što zagovaraju, objavili su znanstvenici.

U studiji provedenoj u više od 1300 obitelji stručnjaci iz škole javnog zdravlja u St. Louisu dokazali su kako su djeca povećala unos voća i povrća nakon što su isto učinili njihovi roditelji.

Otkriće objavljeno u listu Preventive Medicine ukazuje na to koliko je važno da roditelji posluže kao model zdrave prehrane djece predškolske dobi. Također, utvrđeno je da podučavanje roditelja o nutritivnoj važnosti pojedinih namirnica može pomoći u prevenciji pretilosti djece.

"Roditelji imaju ogroman utjecaj na to koliko im voća i povrća pojedu djeca", rekla je Debra Haire-Joshu, voditeljica istraživanja koje je uključivalo kuće posjete obiteljima i podučavanje o važnosti zdrave prehrane. "Ako roditelji jedu više voća i povrća, više će ga jesti i djeca. Naravno, vrijedi i obrnuto. Ako mališani vide roditelje kako jedu grickalice, hamburgere i piju gazirana pića, oni će usvojiti takav obrazac prehrane", dodala je.

U svakoj američkoj saveznoj državi provodi se program "Roditelji kao učitelji" putem kojeg se članovi obitelji pomoću kućnih posjeta stručnjaka podučavaju zdravoj prehrani, ali i ostalim aktivnostima važnima za odgoj djece. (HINA)

27.08.2008. 13:22:37
http://metro-portal.hr/roditelji-moraju-biti-primjer-za-zdravu-prehranu-djece/11116/