« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
NJEMAČKI STRUČNJAK:

"Rockwool" radi sukladno dozvoli i uvjetima

U izvješću su predložene mjere za smanjenje neugodnih mirisa.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Šebelić, CROPIX)
Više o

Rockwool

,

Pićan

,

Istra

,

zagađenje zraka

,

Rockwool Adriatic

,

mineralna vuna

,

Richard Bolwerk

,

Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva

,

ispušni plinovi

,

štetni plinovi

,

kakvoća zraka

Rad tvrtke Rockwool Adriatic d.o.o. i proizvodnja mineralne vune, prema izvješću njemačkog stručnjaka za pitanja kakvoće zraka u odnosu na industrijska postrojenja, sukladan je zahtjevima iz građevinske dozvole i uvjetima probnog rada, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Richard Bolwerk, koji je na poziv Ministarstva sudjelovao u inspekcijskom nadzoru tvornice u Pićanu od 19. do 21. veljače, u izvješću je predložio mjere koje bi smanjile emisije karakterističnih mirisa na koje se žali lokalno stanovništvo.

Za smanjenje (intenziteta) mirisa proizašlih iz kemijskih i termičkih reakcija veziva fenola i formaldehida, Bolwerk preporuča zamjenu dijela sirovina tog veziva korištenjem 20 posto glukoze. Za smanjenje količina emisija sumpornog dioksida predlaže koristiti brikete s manjim sadržajem sumpora i primjenu osobito suhe apsorpcije, odnosno ubrizgavanje aditiva u struju ispušnog plina između kupolaste peći i filtarskog uređaja za prašinu.

Kao najučinkovitije rješenje preporuča ugradnju uređaja za naknadno spaljivanje ispušnih plinova iz peći.

Iz Izvješća proizlazi da mjerni uređaji i mjerna tehnika udovoljavaju najvišim zahtjevima pri nadzoru industrijskih postrojenja i njihovih emisija.U Izvješću stoji da je postrojenje moderno, u vrlo dobrom i održavanom stanju, da su svi dijelovi postrojenja i agregati u potpunosti novi, izrađeni i nabavljeni posebno za tu lokaciju, a filtarski uređaji su dimenzionirani tako da se sa sigurnošću mogu postići vrijednosti manje od ograničenja emisija utvrđenih dozvolom.

Prema dosadašnjim mjerenjima onečišćujućih tvari koje se kontinuirano prate (sumporni dioksid, amonijak, formaldehid i čestice prašine) prosječne dnevne vrijednosti bile su unutar dopuštenih vrijednosti, kao i onečišćujućih tvari koje se prate povremeno (dušikovi spojevi, čestice, teški metali iz prve i druge grupe štetnosti, kadmij, te hlapivi organski spojevi).

Izvješće R. Bolwerka dostavljeno je tvrtki Rockwool Adriatic d.o.o. radi analize, procjene provedbe i očitovanja na preporučene mjere, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

11.03.2009. 15:52:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh