« Film
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
R.I.P.

Robin Williams - došao je kao izvanzemaljac i donio nam suze i smijeh

Jedan od najpoznatijih i najvećih holivudskih glumaca, Robin Williams je pronađen mrtav u svojoj kući nadomak San Francisca. Uzrok smrti je gušenje, ali policija ne isključuje samoubojstvo

Genijalac koji je prerano otišao
Genijalac koji je prerano otišao (Wikipedia)
Više o

Robin Williams

,

smrt gušenjem

Kratko prije ponoći prema lokalnom vremenu, policija u San Franciscu dobila je hitni poziv. Nekoliko minuta kasnije, nekoliko policajaca stiglo je na imanje u Marin Countyju pored San Francisca. No, nažalost više nisu mogli ništa učiniti već samo ustanoviti smrt 63-godišnjeg glumca Robina Williamsa.

Nešto kasnije, supruga bivše holivudske zvijezde, grafička dizajnerica Susan Schneider objavila je slijedeće priopćenje: „Danas ujutro sam izgubila svog supruga i najboljeg prijatelja, a svijet jednog od svojih najomiljenijih glumaca. Moje srce je u potpunosti slomljeno". Ona je ujedno zamolila javnost i predstavnike medija da poštuju razdoblje tuge kroz koje sada ona i članovi obitelji moraju proći. „Nadam se da u sjećanju na Robina neće na prvom mjestu stajati njegova smrt već nebrojeni trenuci smijeha i zabave koje je milijunima poklonio", stoji u nadalje u priopćenju Williamsove treće supruge.

Policija je kao uzrok smrti navela gušenje, ali istraga je još uvijek u tijeku. Prema navodima nadležnog policijskog ureda, postoji sumnja za samoubojstvo.

Depresije, alkohol, kokain

Ovakva smrt na prvi pogled nekako i ne pristaje glumcu kojeg će većina pamtiti prvenstveno po ulogama koje su bile komične i pune optimizma. No, ono što mnogi nisu znali, Robin Williams bio je ovisan o alkoholu i kokainu i patio od teških depresija. Nakon što je više od dvadeset godina gotovo redovito konzumirao alkohol, sredinom 80-tih godina kada je po prvi put postao ocem, prestao je s konzumacijom. „Postao sam ocem pa nisam želio biti pod drogama. U ovakvom trenutku ti postane jasno da moraš snositi odgovornost koja je daleko veća od tebe samog...", rekao je tada Williams.

No, 2006. godine pao je ponovno u tešku krizu i ponovno posegao za alkoholom. Uslijedile su mnogobrojne terapije - apstinencija i ponovno konzumacija. Svoje probleme on nikada nije skrivao od javnosti. Naprotiv, u mnogobrojnim intervjuima uvijek je otvoreno govorio o alkoholu i liječenju i potrebama odlaska u kliniku. No, osim ovisničkih problema, tijekom vremena su se pojavili i ozbiljni tjelesni zdravstveni problemi. Primjerice, prije pet godina se podvrgnuo operaciji srca.

Usprkos ovim zdravstvenim problemima, on je radio i dalje. Prošle godine je dobio svoju vlastitu televizijsku emisiju „The crazy one", no koja se nije dugo emitirala. Emisija nije bila dobro primljena niti kod publike a niti kritike. Nakon ovog neuspjeha, Williams se ponovno okrenuo filmu i snimio dva koja bi slijedeće, odnosno, ove godine trebala stići u kina.

Dadilja, predsjednik, terapeut, Petar Pan...

Robin Williams slavu je stekao ulogama kao što je „Mrs Doubtfire" u kojoj prerušen u ženu glumi kućnu pomoćnicu kako bi mogao, nakon razvoda braka, ostati u blizini svoje djece. Mnogi će ga pamtiti i po ulozi u filmu „Društvo mrtvih pjesnika". On ovdje igra profesora književnosti koji svojim studentima u zakočenim 50-tim godina prošlog stoljeća pokušava prenijeti vrijednosti literature, umjetnosti, slobode uopće i slobode mišljenja.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga svakako su bile i one u filmovima „Good morning Vietnam" za koju je nagrađen Zlatnim globusom te svakako - „Good Will Hunting". Za ulogu psihoterapeuta Robin Williams je ovoga puta bio nagrađen i Oscarom za sporednu ulogu. Inače, on je rođen u Chicagu i zapravo želio studirati političke znanosti, no nakon kratkog vremena se ipak prebacio na Glumačku školu u New Yorku. Novac je u ovim ranim danim zarađivao nastupima po klubovima kao stand-up comedian. Kao glumac ostat će svakako zapamćen kao majstor spontaniteta ali i velike topline kojom zračio.

Nakon što je vijest o njegovoj smrti obišla medije, na društvenim mrežama su se pojavile reakcije njegovih mnogobrojnih kolega i prijetalja - Steve Martin, Goldie Hawn, Ellen DeGneres...Među prvima je bio i sam američki predsjednik Barack Obama. „On je bio vojnik, liječnik, genij, dadilja, predsjednik, profesor, Petar Pan i sve ono između. Došao je kao izvanzemaljac u naš život no na kraju je dotakao svaku i najtanju nit našeg ljudskog duha. Donio nam je osmjeh ali i suze", stoji u priopćenju Baracka Obame.

Piše: Željka Telišman/DW
12.08.2014. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh