Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2014. 14:14:00
R.I.P.

Robin Williams - došao je kao izvanzemaljac i donio nam suze i smijeh

Jedan od najpoznatijih i najvećih holivudskih glumaca, Robin Williams je pronađen mrtav u svojoj kući nadomak San Francisca. Uzrok smrti je gušenje, ali policija ne isključuje samoubojstvo

Genijalac koji je prerano otišao
Genijalac koji je prerano otišao (Wikipedia)

Kratko prije ponoći prema lokalnom vremenu, policija u San Franciscu dobila je hitni poziv. Nekoliko minuta kasnije, nekoliko policajaca stiglo je na imanje u Marin Countyju pored San Francisca. No, nažalost više nisu mogli ništa učiniti već samo ustanoviti smrt 63-godišnjeg glumca Robina Williamsa.

Nešto kasnije, supruga bivše holivudske zvijezde, grafička dizajnerica Susan Schneider objavila je slijedeće priopćenje: „Danas ujutro sam izgubila svog supruga i najboljeg prijatelja, a svijet jednog od svojih najomiljenijih glumaca. Moje srce je u potpunosti slomljeno". Ona je ujedno zamolila javnost i predstavnike medija da poštuju razdoblje tuge kroz koje sada ona i članovi obitelji moraju proći. „Nadam se da u sjećanju na Robina neće na prvom mjestu stajati njegova smrt već nebrojeni trenuci smijeha i zabave koje je milijunima poklonio", stoji u nadalje u priopćenju Williamsove treće supruge.

Policija je kao uzrok smrti navela gušenje, ali istraga je još uvijek u tijeku. Prema navodima nadležnog policijskog ureda, postoji sumnja za samoubojstvo.

Depresije, alkohol, kokain

Ovakva smrt na prvi pogled nekako i ne pristaje glumcu kojeg će većina pamtiti prvenstveno po ulogama koje su bile komične i pune optimizma. No, ono što mnogi nisu znali, Robin Williams bio je ovisan o alkoholu i kokainu i patio od teških depresija. Nakon što je više od dvadeset godina gotovo redovito konzumirao alkohol, sredinom 80-tih godina kada je po prvi put postao ocem, prestao je s konzumacijom. „Postao sam ocem pa nisam želio biti pod drogama. U ovakvom trenutku ti postane jasno da moraš snositi odgovornost koja je daleko veća od tebe samog...", rekao je tada Williams.

No, 2006. godine pao je ponovno u tešku krizu i ponovno posegao za alkoholom. Uslijedile su mnogobrojne terapije - apstinencija i ponovno konzumacija. Svoje probleme on nikada nije skrivao od javnosti. Naprotiv, u mnogobrojnim intervjuima uvijek je otvoreno govorio o alkoholu i liječenju i potrebama odlaska u kliniku. No, osim ovisničkih problema, tijekom vremena su se pojavili i ozbiljni tjelesni zdravstveni problemi. Primjerice, prije pet godina se podvrgnuo operaciji srca.

Usprkos ovim zdravstvenim problemima, on je radio i dalje. Prošle godine je dobio svoju vlastitu televizijsku emisiju „The crazy one", no koja se nije dugo emitirala. Emisija nije bila dobro primljena niti kod publike a niti kritike. Nakon ovog neuspjeha, Williams se ponovno okrenuo filmu i snimio dva koja bi slijedeće, odnosno, ove godine trebala stići u kina.

Dadilja, predsjednik, terapeut, Petar Pan...

Robin Williams slavu je stekao ulogama kao što je „Mrs Doubtfire" u kojoj prerušen u ženu glumi kućnu pomoćnicu kako bi mogao, nakon razvoda braka, ostati u blizini svoje djece. Mnogi će ga pamtiti i po ulozi u filmu „Društvo mrtvih pjesnika". On ovdje igra profesora književnosti koji svojim studentima u zakočenim 50-tim godina prošlog stoljeća pokušava prenijeti vrijednosti literature, umjetnosti, slobode uopće i slobode mišljenja.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga svakako su bile i one u filmovima „Good morning Vietnam" za koju je nagrađen Zlatnim globusom te svakako - „Good Will Hunting". Za ulogu psihoterapeuta Robin Williams je ovoga puta bio nagrađen i Oscarom za sporednu ulogu. Inače, on je rođen u Chicagu i zapravo želio studirati političke znanosti, no nakon kratkog vremena se ipak prebacio na Glumačku školu u New Yorku. Novac je u ovim ranim danim zarađivao nastupima po klubovima kao stand-up comedian. Kao glumac ostat će svakako zapamćen kao majstor spontaniteta ali i velike topline kojom zračio.

Nakon što je vijest o njegovoj smrti obišla medije, na društvenim mrežama su se pojavile reakcije njegovih mnogobrojnih kolega i prijetalja - Steve Martin, Goldie Hawn, Ellen DeGneres...Među prvima je bio i sam američki predsjednik Barack Obama. „On je bio vojnik, liječnik, genij, dadilja, predsjednik, profesor, Petar Pan i sve ono između. Došao je kao izvanzemaljac u naš život no na kraju je dotakao svaku i najtanju nit našeg ljudskog duha. Donio nam je osmjeh ali i suze", stoji u priopćenju Baracka Obame.

Piše: Željka Telišman/DW
12.08.2014. 14:14:00
http://metro-portal.hr/robin-williams-dosao-je-kao-izvanzemaljac-i-donio-nam-suze-i-smijeh/86686/