« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
UTJECAJ

Rimljani i Kinezi bili su prvi veliki zagađivači

Prvi veliki zagađivači atmosfere bili su stari Rimljani i kineska dinastija Han na vrhuncu svoje moći

Stari su Rimljani počeli utjecati na klimu
Stari su Rimljani počeli utjecati na klimu (Wikipedia)
Više o

staklenički plinovi

,

zagađenje

,

stari Rimljani

,

dinastija Han

Ujedinjeni narodi misle da je čovjek počeo utjecati na klimu tek početkom 19. stoljeća, no zadnja istraživanja uzoraka mjehurića zraka zarobljenog u grenlandskom ledu pokazalo se da su razine metana bile prilično visoke pred dvije tisuće godine i zadržale se na toj razini otprilike 200 godina.

Vjeruje se da je tolika količina metana oslobođena krčenjem šuma da bi se napravile oranice i povećanim korištenjem ugljena u proizvodnji, poput topljenja metala za izradu oružja.

Dvije najrazvijenije civilizacije u to doba bili su stari Rim i kineska dinastija Han, obje s prilično ekspanzionističkim idejama. Sječa šuma prestala je oko 200. godine nakon što je palo Rimsko carstvo i svrgnuta dinastija Han.

Iako je u tom trenutku na Zemlji živjelo tek 300 milijuna ljudi, jasno se vidi povećanje štetnih plinova i zagađenja uzrokovanog ljudskim aktivnostima, a možemo zamisliti što nas sedam milijardi sada radi.

Sljedeće veliko povećanje razine metana zabilježeno je između 800. i 1200. godine, kada je na Zemlji vladao srednjevjekovni topli period i došlo je do velike ekspanzije privrede i rasta broja stanovništva. Taj je period prestao nakon velike epidemije kuge koja je poharala Europui Aziju.

Nakon toga je došlo do mini ledenog doba tijekom 16. stoljeća, a sada je koncentracija metana dva i pol puta veća nego što je bila u 18. stoljeću.

13.10.2012. 18:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh