« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
UREDI, UREDI

Riješite se sjedilačkih bolesti

Dnevni broj sati koje provodimo sjedeći tako se nerijetko penje iznad deset, što je izuzetno nezdravo za nas

Vježbajte što češće možete
Vježbajte što češće možete (Arhiva)
Više o

savjeti

,

stol

,

ured

,

sjedilačke bolesti

,

rad za stolom

Radno vrijeme u uredu vrlo je nezgodna stvar, jer velik broj ljudi provodi izuzetno puno vremena sjedeći, pa nakon toga sjedne u automobil, odveze se kući gdje sjedne pred televizor i tako provodi dane.

Dnevni broj sati koje provodimo sjedeći tako se nerijetko penje iznad deset, što je izuzetno nezdravo za nas. Stručnjaci preporučuju da pokušamo što češće napraviti vježbe kako bismo razbili rutinu, a preporuka je da se ustanemo s radnom mjesta i krećemo svakih pola sata. 

Ideje su razne, tako primjerice razne dokumente u uredu treba dostaviti osobno, a ne slati mailom, a pri telefoniranju s klijentima ili poslovnim partnerima bilo bi dobro stajati. 

Kad sjedite za računalom, možete bez problema izvoditi određene vježbe, primjerice, uspravite leđa, poravnajte sotala na podu i nagnite glavu naprijed, uvlačeći bradu prema prsima što više možete. Vratite glavu u početni položaj pa je nagnite prema natrag i zatim opet vratite u početni položaj. Ovu vježbu ponovite pet pusta.

Druga vježba je također jednostavna - spojite ruke u položaj za molitvu i pritišćite dlanom o dlan dok ne osjetite sve mišiće koji pritom rade. Stišćite i opuštajte jednu minutu. 

U svakom slučaju, korisno je raditi vježbe za leđne mišiće koji najviše stradavaju u sjedećem položaju, pa se preporučuje upisivanje na vježbanje ili jogu.

12.11.2013. 14:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh