« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NANOČESTICE U AKCIJI

Riješite se akni pomoću majčinog mlijeka

Krema spravljena od majčinog mlijeka i ulja kokosa može uspiješno liječiti tinejdžerske akne, sugerira nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

akne

,

krema

,

majčino mlijeko

,

laurična kiselina

Američki znanstvenici otkrili su kako komponenta majčinog mlijeka, poznata kao laurična kiselina, a koja se također može pronaći u kokosovom ulju, posjeduje svojstva za suzbijanje akni. Novi tretman nema nikakvih nuspojava jer dolazi od prirodnih proizvoda koji ne uzrokuju crvenilo i nadraženost.

Istraživači koji stoje iza ovog projekta, nadaju se počecima testiranja na ljudima kako bi riješili problem koji svake godine zahvaća milijune tinejdžera diljem svijeta. Krema također posjeduje i sofisticirani mehanizam djelovanja kako bi laurična kiselina bila efikasnija.

"Mehanizam uključuje zlatne nanočestice vezane za površinu kiseline. Ove čestice drže liposome zajedno te također pomažu lociranju bakterija odgovornih za stvaranje akni u mikrookolišu kože", objašnjava autorica Pornpattananangkul.

Profesor Liangfang Zhang koji je također sudjelovao u istraživanju dodaje kako nova metoda reducira rizik od nuspojava. "Ovaj precizno kontrolirani mehanizam može značajno poboljšati liječenje kožnih bakterijskih infekcija. Svi građevni blokovi nanočestica prirodni su proizvodi i odobreni za kliničku upotrebu, što znači da bi uskoro mogli biti testirani i na ljudima."



17.04.2010. 15:50:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh