« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KIŠA OPET PADA

Rijeke Lika i Neretva i dalje rastu

Velik dio Like i dalje je pod vodom i teško je ubrzo očekivati povoljnije prilike, a probleme imaju i stanovnici uz Neretvu

(Željko Popović/Cropix)
Više o

snijeg

,

poplave

,

Neretva

,

vodostaj

,

rijeka Lika

Obilna kiša i snijeg uzrokavali su nagli porast vodostaja rijeke Like, Novčice i Bogdanice, a po poljima su se razlile i bujice koje su poplavile lokalne prometnice.

I dalje je najteže na području Kosinja u perušićkoj općini gdje je poplava ugrozila više od 1300 stanovnika: Donjeg i Gornjeg Kosinja, Selišta, Lipovog Polja i drugih naselja. To je područje prometna blokirano već 11 dana, jedina veza su čamci, a Hrvatske vode i Općinski stožer za obranu od poplava i Služba za spašavanje 112 osigurali su dadatne motare za čamce, i vreće s pijeskom.

Jutros su sirene na brani Krušćica oglasile opasnost. Akumulacijsko jezero gotovo je doseglo kritičnu kotu pa se višak vode ispušta kroz preljeve .Teško je očekivati povoljnije prilike, jer kiša ponovno pada.

Stanje na istočnim dijelavima Like koji su zbog ledene kiše ostali bez električne struje povoljnije je, ali je bez struje još nekoliko sela i manjih zaselaka. U međuvremenu, kako je za Hinu izjavio direktar Elektrolike Gospić Nikola Šulentić, došlo je do kvara na dva dalekovoda koja strujom napajaju trafostanicu Ličko Lešće iz smjera Perušića i Otočca pa su bez struje Tvornica hidratiziranog vapna i tamošnja domaćinstva.

Raste i Neretva

I u sljevu rijeke Neretve zadnjih dana porastao je dotok vode u rijeku, a time se povećalo i ispuštanje iz akumulacija, priopćile su danas Hrvatske vode koje napominju da od jučer ipak nisu nastale bitnije promjene u količini dotoka voda iz BiH, bez obzira što je na širem sljevu Neretve u posljednjih 24 sata pala značajna količina oborina.

Hrvatske vode navode kako vodostaji na svim dionicama usporeno rastu ili stagniraju što dosta ovisi o utjecaju plime i oseke mora. Zbog izrazito niskog tlaka i vrlo jakog juga razina mora je i dalje visoka, a što izaziva vrlo usporeno otjecanje vode sa prostora poplavljenih površina koje nisu zaštićene od poplava (Vid, Norin, Jerkovac, Kula Norinska kao i unutrašnje vode Komina).

Također, zbog neriješene odvodnje unutrašnjih voda Komina poplavljena je županijska cesta Komin-Rogotin-Metković, a u samom mjestu Komin na dužini od oko 350 metara voda je dubine oko 15 centimetara. U nebranjenom području Jerkovac poplavljeno je više od 80 posto urbanih površina, a na gradskim ulicama voda mjestimice doseže i razinu od 40 cm.

Uz Neretvu su postavljene daske na otvorima i zaštitnim armiranobetonskim zidovima na području Komina, Opuzena, Krvavca i Metkovića. Spuštene su sve brane, a s vrećama i nasipavanjem osiguravaju se kritična mjesta na kanalima - propustima.

Na ostalim sljevnim područjima došlo je do značajnijih porasta vodostaja, ali je situacija još uvijek izvan redovne obrane od poplava. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 18:29:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh