« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
JADRANKA KOSOR:

Priča o Sanaderu je zatvorena knjiga

Premijerka je svečano dočekana u Splitu gdje se slavila 20. obljetnica gradskog HDZ-a, te je odlučno odbacila navode o tajnim snimanjima Ive Sanadera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

Darko Milinović

,

tajno snimanje

,

splitski HDZ

Predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor danas je u Splitu opovrgnula medijske navode da je HDZ tajno snimao Ivu Sanadera 3. siječnja ove godine kada je iskritizirao stranku i najavio svoj povratak u politiku, a nakon čega je isključen iz HDZ-a.

"To je čista izmišljotina. Nikakvog tajnog snimanja nije bilo. U HDZ- se ništa tajno ne snima", rekla je Kosor odgovarajući na novinarska pitanja nakon završetka svečane sjednice kojom je proslavljena 20. obljetnica osnutka splitskog HDZ-a.

Kosor je također odbacila i medijske navode da je Darko Milinović navodno e-mailom poslao dopis u kojem traži da se preispita odluka vodstva HDZ-a u vezi Ive Sanadera.

"To je još jedan pokušaj ometanja vodstva HDZ-a, odnosno podmetanja vodstvu HDZ-a. Svima onima koji to pokušavaju moram reći - uzalud vam trud svirači, jer smo čvršći, jači i odlučniji nego ikada", kazala je Kosor. Istaknula  je i kako nije prvi put da se to događa. "Mi ćemo tražiti da se sve to ispita, kako bi se vidjelo otkuda to dolazi", rekla je Kosor, a i sam Milinović je opovrgnuo navode da je poslao takav dopis.

Kosor je rekla kako je za nju priča o Sanaderu "zatvorena knjiga". Pri tomu je ponovila kako Sanader može aktivirati svoj saborski madat od 15. siječnja, ali je i podsjetila kako je pri odlasku s čela HDZ-a i Vlade u ljeto prošle godine rekao da se neće vraćati u aktivnu politiku.

Na upit zašto na današnjoj proslavi nije nazočan predsjednik Sabora Luka Bebić, Kosor je odgovorila protupitanjem - gdje to piše da predsjednik Sabora danas mora biti u Splitu.

Slijede prve odluke u gospodarstvu

Predsjednica Vlade najavila je i da će idućeg tjedna Vlada donijeti prve odluke o gospodarstvu za 2010., a najavila je i nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Obećavam da ćemo učiniti sve da u 2010. snažno podupremo gospodarstvo. Već na sjednici Vlade idućeg tjedna, u četvrtak, donijet ćemo prve odluke o gospodarstvu kroz fondove za njegovo jačanje ali i kroz snaženje Hrvatske banke za obnovu i razvoj", rekla je Kosor.

Premijerka je najavila da će se vjerojatno do ožujka isplatiti drugi dio božićnice za 2009. godinu, te da će se u 2010. isplatiti više od 800 milijuna kuna kao rata duga umirovljenicima.

Naglasivši kako ćemo "vrlo skoro morati staviti na stol sve probleme koji su pred nama", premijerka je pozvala sindikate i poslodavce na socijalni dijalog radi dogovora u vezi s plaćama i ostalim davanjima iz državnog proračuna. Također je rekla kako se čini sve da se u dijalogu sa sindikatima i upravama brodogradilišta iznađe rješenje za uspjeh drugog privatizacijskog kruga brodogradilišta.

Najavljujući nastavak borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala Kosor je rekla kako je "vrijeme za pravljenje velikog reda".

Napomenula je kako je štednjom u javnim poduzećima prošle godine ušteđeno milijardu i pol kuna. Rekla je kako očekuje da javna poduzeća žurno izrade nove programe štednje ali i antikorupcijske planove.

Premijerka Kosor je u iscrpnom govoru odbacila mogućnost izvanrednih izbora u Hrvatskoj, te je naglasila kako je vladajuća koalicija "iznimno stabilna". "Zazivanje prijevremenih izbora od bilo koga - nedopustivo je, jer bi to zaustavilo Hrvatsku procesu ulaska u EU i u osnaživanju gospodarstva", rekla je Kosor.

Ovrćući se na stanje u HDZ-u, podsjetila je na riječi utemeljitelja stranke Franje Tuđmana da se u HDZ-u mora znati "što tko radi", te na Tuđmanovu poruku - "sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što". Naglasila je i kako se "ovog trenutka HDZ u cijeloj Hrvatskoj počinje pripremati za parlamentarne izbore 2011. godine". Posebice je pozvala splitski HDZ da se, kako je rekla, žestoko pripremi, za lokalne izbore jer HDZ želi u Splitu ponovno imati gradonačelnika.

Na zidu iznad pozornice u ispunjenoj splitskoj kino dvorani "Central" na stranačkoj su svečanosti bili istaknuti portreti Franje Tuđmana i Jadranke Kosor, a nazočni su u nekoliko navrata klicali ime predsjednice HDZ-a. (hina/metro-portal)

09.01.2010. 17:12:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh