« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'ZAJEDNO ZA JEDNO'

Riječki studenti podržali zagrebačke kolege

Na večerašnjem plenumu studenti riječkog filozofskog fakulteta odlučit će idu li u blokadu.

(Željko Šop, CROPIX)
Više o

Rijeka

,

studenti

,

studentski prosvjed

,

Sveučilište u Rijeci

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

Filozofski fakultet Rijeka

Studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci danas točno u podne mirnim su se prosvjedom pridružili kolegama sa zagrebačkog i zadarskog sveučilišta u zahtjevima za jednako besplatno obrazovanje.

Jedan od prisutnih studenata koji je želio ostati anoniman jer im kako kaže nije cilj stvarati lanac vođa nego o svemu odlučivati direktno demokratski, za rijekadanas.com je izjavio kako se "za besplatno školstvo žele boriti mirnim prosvjedom, transparentima, letcima i plenumima", a ne žele se ograničiti samo na školarine, već će svoje zahtjeve proširiti i na zdravstvo jer smatraju da ono, baš kao i obrazovanje, mora biti besplatno za sve građane.

Novi rektor Sveučilišta u Rijeci dr. Pero Lučin izjavio je kako načelno podržava studentske zahtjeve za boljom kvalitetom obrazovanja, ali i kako bi besplatne školarine kakve imaju neke države u EU mogle destabilizirati obrazovni sustav. Dodao je kako je Hrvatska izabrala oblik participiranja školarina, ali da se svima koji to žele mora omogućiti da se školuju i to putem stipendiranja i kreditiranja što je upravo ono čemu se studenti protive.

Studenti su za danas u 19 sati zakazali plenum na kojemu bi trebali prisustvovati i predstavnici Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje sa zagrebačkih blokiranih fakulteta, a najavljuju da su, ako se s prijedlogom složi većina studenata i profesora, i oni spremni na blokadu svog fakulteta do ispunjenja zahtjeva. (metro-portal)

22.04.2009. 13:45:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh