« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
znanje nije roba

Riječki studenti nastavljaju blokadu fakulteta

Prijedlog proračuna za 2010. godinu jedan od razloga nastavka blokade riječkog Filozofskog fakulteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop/CROPIX)
Više o

blokada nastave

,

Filozofski fakultet Rijeka

,

plenum FF

U ponedjeljak 23. studenog 2009.  37. zasjedanje plenuma Filozofskog fakulteta u Rijeci izglasalo je suspenziju zamrzavanja blokade koju je izglasao 17. svibnja 2009. nakon dvadeset i osam dana blokiranja nastavnog procesa.

Primarni razlog ponovnog ulaska u blokadu je neadekvatno reagiranje Ministarstva i delegirane radne skupine za izradu prijedloga Zakona o Sveučilištima. Problem proizlazi iz neispunjavanja zahtjeva Nezavisnih studentskih inicijativa diljem Hrvatske, koji su uvjetovali svoj izlazak iz blokade nastavnog procesa (i nenastavljanje blokade u doglednom vremenu) početkom rada na nacrtu Zakona koji bi financiranje Sveučilišta stavio u potpunosti u rashode proračuna. Prijedlog zakona, koji je iscurio u javnost ne ispunjava zahtjeve Inicijativa te time dodatno opterećuje studentske troškove školovanja.

Štoviše, u Zakonu stoji kako se rektori Sveučilišta odabiru od strane Sveučilišnog vijeća koje čine po tri člana Senata dotičnog Sveučilišta i tri člana delegiranih od strane Ministarstva. Tim se činom oduzima dio autonomije koje Sveučilišta posjeduju. Sukladno takvoj politizaciji nužno je očekivati gubitak kontrole nad financiranjem Sveučilišta, što aposteriorno dovodi do mogućnosti nekontroliranog rasta školarina. Usprkos prijedlogu da sljedeće akademske godine studenti koji upišu prvu godinu preddiplomskog studija ne plaćaju školarine, smatramo kako taj prijedlog ne obuhvaća naše zahtjeve, već partikularno rješava problem.

Novi prijedlog proračuna, izložen na 26. sjednici Vlade RH, između ostaloga predviđa dodatnih 34 milijuna kuna za Katoličku Crkvu, čime se proračunski rashod povećava na skoro 400 milijuna kuna - pri tome ne smatramo da Crkva, kao neprofitna religijska organizacija, ne zaslužuje financijska sredstva od države, ali postavlja se pitanje realnih potreba Crkvenih organa.

U tom kontekstu nužno je istaknuti kako se Crkva odrekla dijela svojih sredstava u ime „krize", a država im ove godine povećava financiranje za točno taj iznos. Iz analize konkretnog partikularnog problema proračuna ono je što je u srži studentskih zahtjeva: hrvatskom društvu potrebni su politički predstavnici koji raspodjeljuju proračunske financije, ali njihovo funkcioniranje mora biti vođeno socijalnim karakterom, nikako neoliberalnim računicama efikasnosti, rentabilnosti i profitabilnosti. U kontekstu obrazovanja takvi argumenti neostvarivi su jer, primjera radi, filozofija nikada nije, niti će biti isplativa.

Na 37. plenumu raspravljalo se o potezima uprave fakulteta čije postupke studenti drže represivnima. Navod v.d. dekana dr. sc. Rafajca, kako su poduzete mjere (http://blog.autonomnistudenti.com/?p=2286) legitimiranja studenata, zaključavanja prednjih vrata fakulteta i uskraćivanjem pristupa interneta, opravdane jer se studenti navodno nisu držali dogovora da se suspenzija blokade neće prekinuti poduzmu li se odlučne akcije za ostvarenje studentskih ciljeva. 

Držimo ovu izjavu izvrtanjem činjeničnog stanja. Niti su studenti dobili garanciju ispunjenja svojih ciljeva, niti je formalan dogovor između v.d. dekana ikada postojao. Vršitelj dužnosti poručio je jednom od studenata kako „nije dorastao raspravljanju s njime" i kontinuirano se tijekom plenuma pozivao na svoju istinoljubivost, očito implicirajući da su studenti udruženi u Inicijativi na dijametralno suprotnoj poziciji, a to držimo uvredljivim. Na opravdan upit studenata nastavnog procesa od kuda dolazi novac kojima se financira danas uvedena zaštita (koju je v.d.Rafajac komentirao platitudom da je ona tu zbog njega i svih nas) vršitelj dužnosti dekana izdigao se iznad sukoba i odbio razmotriti ovakvu vrstu argumentacije. U inicijativnim je redovima na desetke istinoljubivih svjedoka  koji bi bili voljni prokomentirati uljudnost koju je v.d. dekana primijenio obraćajući im se tijekom blokade predavaonice 210.

Sat vremena po završetku plenuma studenti su zamoljeni da napuste prostorije fakulteta, čime je diskriminirana izglasana blokada. Ujutro će studentima biti omogućeno korištenje prostorije u kojoj je održan plenum, ali ostale prostorije će biti pod nadzorom uprave, čime je činjenično onemogućena izglasana blokada. Noć na fakultetu provesti će nekolicina studenata i studentica, zaštitar i domar, koji su dužni sprječavati unošenje i iznošenje svih stvari (čak i vreća za spavanje) osim vode i hrane, čime su prinuđeni spavati na hladnom i tvrdom podu. Takvom odlukom v.d. dekana je pokazao da ne prihvaća odluke plenuma, te dao naznačiti određene (re)akcije.

Studentski zahtjevi ostaju isti: tražimo javno financirano visokoškolsko obrazovanje na svim razinama. Implicitno tražimo uvođenje socijalnih kriterija pri preraspodjeli proračunskih sredstava i izbacivanje svih neoliberalnih kriterija i argumenata iz obrazovanja.

Piše: Služba za medije plenuma FFRi
23.11.2009. 21:44:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh