« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Riječi koje su na poslu - zabranjene

Poduzetnica i publicistica Darlene Price upozorava da vas loš odabir riječi može koštati napretka u karijeri

S ovim riječima, napretka nema
S ovim riječima, napretka nema (Arhiva)
Više o

posao

,

karijera

,

riječi

,

ali

,

dobro

,

pokušaj

Riječi su ključna komponenta uvjerljive komunikacije. Bez obzira na branšu, publiku i na to radi li se o online sastanku ili telefonskom pozivu, vođa koristi jezik kako bi utjecao na nečiji um i postigao određen cilj', kaže Darlene Price.

Kako biste izbjegli probleme s kredibilitetom i bili sigurni da će vaša ideja doprijeti do onog kome je upućena, Price savjetuje izbjegavanje sljedećih riječi - 'ali', 'dobro', i 'pokušaj'.

Evo i zašto:

ALI - sjajna riječ kada se želiti izraziti 'baš suprotno. 'Zamislite se kako govorite: 'Naš proizvod je brz i pristupačan, ali... Riječ 'ali' stvara negativnost i bolje ju je zamijeniti s 'i'. Tako ćete zadržati pozitivan ton i utjecati na druge da djeluju'', objašnjava Price.

DOBRO - nejasna i prekolokvijalna riječ. Postoji razlog zašto se smatra jednom od najdosadnijih uopće. Također, smatrat će vas se neiskrenima. Izbjegavajte je kako biste zadržali kredibilitet i naglasili profesionalnost'', dodaje za yahoo.com Price.

POKUŠATI - ''Zamislite da vam šef kaže 'Želim tvoj prijedlog do 10 ujutro', a vi mu odgovorite 'U redu, pokušat ću to završiti'. Nema šefa koji voli čuti ovakve stvari, jer to pretpostavlja potencijalni neuspjeh i mogućnost da nećete uspjeti završiti sastanak.

Umjesto toga recite 'Završit ću' ili 'Bit će na vašem stolu do 9'', savjetuje Price.

20.08.2015. 17:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh