« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 9 dana
MLJAC

Riba za 5, a prilično jeftina

Znate da nam govore stalno da bi trebali jesti ribu dva puta tjedno, i usput govore o tuni ili lososu - e pa, ima i bolja i jeftinija varijanta

Koliko često jedete ribu?
Koliko često jedete ribu? (Arhiva)
Više o

riba

,

tuna

,

losos

,

srdele

Stalno se govori o zdravom životu i činjenici da su ribe, zbog omege-3 masnih kiselina, jedna od najzdravijih hrana koje postoje. Pritom, većini ljudi se to čini kao dobar izbor, no nisu baš si u mogućnosti jesti stalno tunu ili losos zbog cijene koja nije mala.

Upravo iz tog razloga, možda je vrijeme da preskočimo losos i tunu i umjesto toga posegnemo za srdelama i školjkama.

"Manja riba i školjkaši mogu povećati vaš unos mikronutrijenata, poput cinka, željeza, vitamina B12 i omega-3 masnih kiselina", kaže profesor nutricionizma na Sveučilištu Harvard Christopher Golden.

"Od svih vrsta, male ribe su najbolji izvor ovih hranjivih tvari na bazi njihove težine. Dakle, nedovoljno ih konzumiramo", dodao je.

Što se ribe tiče, njegov savjet je povećati unos haringe, skuše, srdele i inćuna. Od školjki preporučuje kamenice, dagnje i Jakobove kapice, prenosi CNBC.

"Ako jedete manju ribu, kao i školjke, vjerojatnije je da unosite manje količine žive. Osim toga, ove vrste ribe i školjki su najbolji mogući izvori hrane životinjskog podrijetla sa stajališta održivosti", poručio je.

I za kraj, ne zaboravite morske alge.

Naime, alge imaju malo kalorija, dobar su izvor vlakana, a također sadrže jod, mineral potreban za proizvodnju hormona štitnjače. Sve u svemu, ne zaboravite ni njih.

23.07.2023. 08:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh