Riba na trudničkom meniju sprječava ADHD
Analiza je pokazala da su djeca majki koje su najmanje dva puta tjedno jele ribu imali 60 posto manji rizik od razvoja ADHD-a
ADHD, bolest koja sve više uzima maha među djecom mogla bi biti izravno povezana s količinom ribe koju je majka konzumirala tijekom trudnoće, pokazalo je istraživanje bostonske škole zdravlja objavljeno u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.
U uzorcima kose uzetih od majki tijekom poroda izmjerena je razina žive, a nakon toga su ispunile upitnik o prehrambenim navikama tijekom trudnoće koji su uspoređeni s učestalošću pojave ADHD-a ili poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću.
Analiza je pokazala da su djeca majki koje su najmanje dva puta tjedno jele ribu imali 60 posto manji rizik od razvoja ADHD-a, dok je povišena razina žive povezana s većim rizikom od razvoja simptoma poput pomanjkanja koncentracije, hiperaktivnosti i impulzivnosti.
Poruka istraživanja je, prema voditeljici Sharon Sagiv, da treba obavezno konzumirati ribu, no pritom treba izbjegavati onu s povećanom razinom žive poput tune i sabljarki.
Novi komentar