« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
DOBRA VIJEST

Riba na trudničkom meniju sprječava ADHD

Analiza je pokazala da su djeca majki koje su najmanje dva puta tjedno jele ribu imali 60 posto manji rizik od razvoja ADHD-a

Dobrom ribom do dobre pažnje
Dobrom ribom do dobre pažnje (Shutterstock)
Više o

djeca

,

trudnoća

,

trudnice

,

prehrana

,

ADHD

ADHD, bolest koja sve više uzima maha među djecom mogla bi biti izravno povezana s količinom ribe koju je majka konzumirala tijekom trudnoće, pokazalo je istraživanje bostonske škole zdravlja objavljeno u časopisu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

U uzorcima kose uzetih od majki tijekom poroda izmjerena je razina žive, a nakon toga su ispunile upitnik o prehrambenim navikama tijekom trudnoće koji su uspoređeni s učestalošću pojave ADHD-a ili poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću.

Analiza je pokazala da su djeca majki koje su najmanje dva puta tjedno jele ribu imali 60 posto manji rizik od razvoja ADHD-a, dok je povišena razina žive povezana s većim rizikom od razvoja simptoma poput pomanjkanja koncentracije, hiperaktivnosti i impulzivnosti.

Poruka istraživanja je, prema voditeljici Sharon Sagiv, da treba obavezno konzumirati ribu, no pritom treba izbjegavati onu s povećanom razinom žive poput tune i sabljarki.

09.10.2012. 17:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh