« Glazba
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
NAJAVE

RHYTHM-O-PHONIA - međunarodno udaraljkaško natjecanje

Međunarodno udaraljkaško natjecanje od 11. do 16. srpnja kao finale stote obljetnice Muzičke akademije

RHYTHM-O-PHONIA
RHYTHM-O-PHONIA (Arhiva)
Više o

RHYTHM-O-PHONIA

,

udaraljke

Nakon iznimnog uspjeha prvog izdanja Međunarodnog udaraljkaškog natjecanja 2019. godine, Muzička akademija nastavlja promovirati svoju međunarodnu prisutnost i razvoj svog studija udaraljki. Drugo izdanje natjecanja RHYTHM-O-PHONIA održat će se od 11. do 16. srpnja 2022. u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa što će označiti finale obilježavanja stote obljetnice Muzičke akademije.

Natjecanje, u kojem će sudjelovati glazbenici iz Hong Konga, SAD-a, Ukrajine, Italije i Hrvatske, održat će se u tri natjecateljska kruga, a s obzirom da Rhythm-o-phonia inzistira na promociji djela hrvatskih autora, svaki sadrži po jednu zadanu skladbu hrvatskog autora i jednu skladbu po izboru kandidata. U završnom krugu natjecanja finalisti će nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva, a koncert će se održati u subotu, 16. srpnja 2022. u 19:30 sati u dvorani Blagoje Bersa uz slobodan ulaz. Članovi ocjenjivačkog suda su priznati udaraljkaši iz cijelog svijeta: Mark Ford (SAD), Shiniti Ueno (Japan), dr. Istvan Szabo (Mađarska), dr. Ludwig Albert (Belgija), Le Yu (Kina/UK) te Ivana Bilić i dekan Muzičke akademije Igor Lešnik (Hrvatska).

Drugo izdanje natjecanja RHYTHM-O-PHONIA nastavlja jačati međunarodni ugled hrvatske scene u svijetu, ali i obogaćivati hrvatsku kulturu novim domaćim skladbama pisanim za udaraljke te prezentacijom manje poznatih domaćih skladbi kroz zadane kompozicije. Glazbena natjecanja, a osobito ona međunarodna, čine jedinstvenu priliku za mlade glazbenike da istraže vlastite mogućnosti i pozicioniraju svoja umijeća i vještine među kolegama.

Zbog uspjeha prvog izdanja natjecanja, cilj je Muzičke akademije kao organizatora da se projekt nastavi i da se Međunarodno udaraljkaško natjecanje održava svake tri godine. Tijekom prvog izdanja, Muzička akademija proslavila je 30 godina studija udaraljki u Hrvatskoj, a podršku su svojim članstvom u ocjenjivačkom sudu pružili vodeći svjetski solisti na udaraljkama: Jean Geoffroy (Francuska), Ludwig Albert (Belgija), Marta Klimasara (Poljska / Njemačka), Shiniti Ueno (Japan) i Ivana Bilić (Hrvatska) te kao predsjednik ocjenjivačkog suda i umjetnički voditelj projekta Igor Lešnik.

Hrvatska udaraljkaška scena uživa u stručnim umjetničkim i pedagoškim krugovima visoki ugled zahvaljujući međunarodnim koncertnim, pedagoškim i organizacijskim aktivnostima hrvatskih udaraljkaša solista te ansambla biNg bang. Vodeći svjetski udaraljkaši redovito gostuju na dva hrvatska međunarodna udaraljkaška festivala, a u Hrvatskoj udaraljke studiraju mnogi inozemni mladi glazbenici koji čine čak polovicu udaraljkaške klase. Više njih je osvajalo nagrade na prestižnim međunarodnim natjecanjima primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Italiji te SAD-u čime je Muzička akademija potvrdila međunarodni ugled kao institucija na koju mladi glazbenici iz Europe i svijeta rado dolaze usavršiti svoje umjetničke kvalitete, a renomirani solisti i pedagozi održati koncerte i predavanja.

Više o natjecanju dostupno je na mrežnoj stranici Muzičke akademije i Facebook stranici Natjecanja.  

07.07.2022. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh