« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

RH očekuje poziv za dostavu stajališta za poglavlje Ribarstvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

EU

,

poljoprivreda

,

Božidar Pankretić

,

ribarstvo

,

Michel Barnier

Hrvatski ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić izjavio je u utorak u Bruxellesu kako od EU-a uskoro očekuje poziv za dostavu pregovaračkog stajališta za poglavlje Ribarstvo, te najavio da bi hrvatsko pregovaračko stajalište za poglavlje Poljoprivreda i ruralni razvoj moglo biti gotovo do kraja ovoga mjeseca.

"Što se tiče Ribarstva, očekujem uskoro poziv za predaju pregovaračkog stajališta", rekao je Pankretić u Bruxellesu gdje je potpisao drugi Protokol o proširenju vezan uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi se uzelo u obzir pristupanje Rumunjske i Bugarske Europskoj uniji.

Dodao je kako vjeruje da će Hrvatska biti u stanju predati svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Ribarstvo početkom rujna.

Na poglavlju Poljoprivreda vrlo se intenzivno radi i hrvatsko pregovaračko stajalište moglo bi biti gotovo do kraja ovoga mjeseca, rekao je Pankretić.

Slovenija je prošli tjedan izrazila spremnost omogućiti otvaranje poglavlja Ribarstvo u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, o čemu je do sada iskazivala suzdržanost. To je nakon prošlotjednog sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem izjavio slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Drugi protokol SSP-a između Hrvatske i EU-a potpisali su u ime Europske komisije povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj Mariann Fischer Boel, a u ime predsjedništva Europske unije francuski ministar poljoprivrede i ribarstva Michel Barnier.

"Ovim potpisivanjem šaljemo novi pozitivan i konkretan signal za hrvatsku perspektivu članstva."
Michel Barnier,
francuski ministar poljoprivrede i ribarstva
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i njenih država članica i Hrvatske potpisan je 29. listopada 2001. godine u Luxembourgu, nakon čega je uslijedio postupak ratifikacije Sporazuma u državama članicama EU, Europskom parlamentu i Hrvatskoj. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu 1. veljače 2005.

U prosincu 2004. Hrvatska je potpisala prvi Protokol o proširenju vezan uz SSP, poznat kao Protokol 7, kojim je SSP prilagođen proširenju Europske unije s 15 na 25 država članica tako da i nove države članice postaju potpisnicama Sporazuma. Glavna svrha Protokola jest prilagodba odredbi SSP-a koje se odnose na trgovinu poljoprivrednim, prehrambenim i ribarskim proizvodima kako bi se na odgovarajući način uredili trgovinski odnosi Hrvatske s proširenom Europskom unijom.

Zamoljen da komentira zahtjeve hrvatskih seljaka za povećanjem otkupne cijene pšenice, Pankretić je rekao da to pitanje uređuje tržište i da država s tim nema ništa.

"Tržište određuje cijene i ono je definiralo otkupnu cijenu pšenice na oko 1,5 kuna i država s tim nema ništa. To će biti prvi put da će proizvođači pšenice sigurno zaraditi", rekao je Pankretić.

Također je istaknuo da država već subvencionira cijenu plavog dizela za poljoprivrednike i da nema potrebe za prosvjedima. (HINA/METRO)

15.07.2008. 21:30:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh