« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
RJEŠIVI FENOMENI

Retrospektiva misterija koji su riješeni u 2011.

Ljudska očaranost neobjašnjivim pojavama je fascinantna, no povremeno se dogodi da su misteriji prijevare ili lako objašnjivi fenomeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

NLO

,

izvanzemaljci

,

teorija zavjere

,

zataškavanje

,

paranormalno

,

El Chupacabra

,

misteriji

,

Zvijeri iz Gevaudana

U svijetu se štošta dogodilo 2011. godine, u arapskim zemljama nanizale su se krvave revolucije, Ameri i dalje trče po svijetu i kroje pravdu, Europska unija se nalazi na samome rubu raspada, Hrvatska svim silama želi u takvu uniju, a neki dan je otišao Dragi vođa koji je podlegao prevelikoj brizi za svoj narod.

Osim politički previranja 2011. je obilovala misterijima, od viđenja NLO-a, preko pronalaska tijela izvanzemaljca u bespućima Sibira, do viđenja zvijeri koja godinama plaši Latinsku Ameriku - Chupacabre.

No, kako u većini slučajeva biva, ti misteriji su odbačeni kao dobro osmišljene prijevare, trikovi ili obmane. Mnogi će reći da je posrijedi zataškavanje i globalna zavjera, možda su i u pravu, no u nekim slučajevima iza neobjašnjivih događaja postoji jednostavno znanstveno objašnjenje, piše Discovery.

NLO iznad Jeruzalema

Nekoliko tjedana nakon što smo proslavili ulazak u 2011. godinu Internet je bio preplavljen snimkom NLO-a koji lebdi iznad Jeruzalema, točnije iznad Kupole na stijeni, najstarije postojeće džamije. Zbog toga što događaj snimile dvije kamere s različitih lokacija smatrano je da NLO mora biti autentičan.

No, ubrzo su skeptici opovrgnuli kompletan događaj jer je analiza pokazala da je snimka lažna što je izazvalo buru kod ufologa. Konačno se u ožujku oglasio MUFON, organizacija koja se posvetila dokazivanju izvanzemaljskih posjeta, koji su potvrdili stajalište skeptika da je cijeli slučaj klasičan primjer prijevare.

Dečko-magnet iz susjedne nam Srbije

Početkom veljače, dok je Internet još bio pod opsadom NLO-a iz Jeruzalema, iz Srbije je stigla priča o nevjerojatnim paranormalnim sposobnostima koje krase sedmogodišnjeg Bogdana. Cijeli svijet je u čudu gledao fotografije i video snimke magnetnih moći malog Bogdana za kojega su se s lakoćom lijepili raznorazni kućanski predmeti, od bešteka do, još čudnije, staklenih i keramičkih predmeta.

Bogdanov slučaj je imao potencijal da postane prvoklasna misterija, no zbog činjenice da su se za njegovo golo tijelo lijepili nemetalni predmeti odbačen je magnetizam i dokazano je da se sve svodi na trenje između kože i predmeta.

Zvijeri iz Gevaudana

Hrvatskom pučanstvu je rijetko poznat ovaj francuski mit na čiju je tematiku 2001. snimljen film Vučje bratstvo. Naime, prema mitologiji Zver iz Gévaudana (La bête du Gévaudan) je bilo misteriozno stvorenje slično vuku, veličine magarca s velikim oštrim zubima koje je teroriziralo jug Francuske od 1764. pa sve do 1767. godine. U te tri godine zvijer je navodno ubila između 60 do 100 ljudi, a samo je jedna djevojčica preživjela masakr.

Ilustracija navodne zvijeri koja je progoanjala Francuze

Pokušaj da se identificira ova zvijer dovelo je do mnogih nevjerojatnih teorija i nagađanja, od toga da se radi vukodlaku, preko da je riječ o nadnaravnom demonu, do špekulacija da je za ubojstva kriv serijski ubojica.

No, povjesničar Jay M. Smith je ove godine otkrio tajnu  zvijeri iz Gevaudana i podastro niz uvjerljivih dokaza koji upućuju da iza napada stoje vukovi.

Chupacabra

Chupacabra ili Chupacabras je zvijer koja navodno živi u okolici Puerto Rica i Meksika, a ime dolazi od španjolske riječi koja u slobodnom prijevodu znači "kozo-sisač". Krivi ga se za ubojstva brojnih pasa, mačaka, pa i domaćih životinja poput krava i konja, čija su unakažena tijela pronađena bez kapi krvi i nekih organa.  Prema izjavama očevidaca Chupacabra ima okruglu glavu nalik na izvanzemaljca, izdužene crne oči, stoji na dvije noge, visok je između 120 i 150 centimetara, te ima šiljke po tijelu.

Misterij se počeo raspetljavati tokom godina kada su znanstvenici pregledavali mrtva tijela navodnih Chupacabra i slučaj po slučaj utvrđivali da se radi o deformiranim psima, lisicama i kojotima. Konačni, smrtonosni, udarac mitu zadala je 2011. godine prva svjedokinja, osoba zahvaljujući kojoj imamo detaljan opis bića. Istraživanje je pokazalo da je dotična gospođa zamijenila čudovište iz horror filma Species iz 1995. godine s nečim što je vidjela u stvarnom životu.

Ruski izvanzemaljac

Svi se vrlo živo sjećamo priče koja je obišla skoro sve naslovnice novina u svijetu o grupi Rusa koji su slučajno otkrili u dubokome snijegu u okolici Irkutska tijelo izvanzemaljca, a kako ne bi bilo zabune momci su dokumentirali video snimkom svoj epohalni pronalazak. Svijet se još nije u potpunosti oporavio od jeruzalemskog NLO-a, a evo novog slučaja izvanzemaljskog posjeta.

Na snimci koja je pogledana skoro 11 milijuna puta vidi se tijelo malenog bića, visokog oko 80 centimetara, kojemu fali dio desne noge, a ostatak tijela mu je teško unakažen. Tjednima su se vodile žučljive debate da li se radi o autentičnoj snimci izvanzemljca, sve dok dvojca ruskih tinejdžera nisu odlučili istupiti u javnost i obznaniti da se radi o prijevari. Policija je pronašla „izvanzemaljca" u spavaćoj sobi jednog od šaljivđija.

20.12.2011. 22:24:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh