« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OČITOVANJE

Rektor Bjeliš odgovara Centru za mirovine studije

U očitovanju rektor navodi da blokada nastave predstavlja narušavanje sveučilišnog rada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

diskriminacija

,

Centar za mirovne studije

,

Aleksa Bjeliš

,

Hrvatski studiji

,

besplatno obrazovanje

,

blokada nastave

,

Zvonimir Čuljak

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš u otvorenom pismu Centru za mirovine studije i drugim nevladnim udrugama ističe kako blokade fakulteta nisu legitimni oblik mirnog prosvjeda, jer oduzimaju akademska prava drugih pa je cilj zaključavanja zgrade Hrvatskih studija na dan blokade bilo očuvati ta prava i uvjete se obveze fakulteta mogu ispuniti.

Nevladine udruge u četvrtak su zatražile od rektora Bjeliša da prekine diskriminaciju i uznemiravanje studenata na Hrvatskim studijima te da umjesto zaključavanja, u zgrade fakulteta svima omogući pristup a ne samo onima koji se protive blokadi.

U očitovanju rektor Bjeliš, među ostalim, navodi da blokada nastave predstavlja narušavanje sveučilišnog rada pa je stoga čin koji ima represivne posljedice spram drugih članova akademske zajednice. Zbog toga su odgovorni za rad fakulteta takve pokušaje dužni spriječiti.

Rektor navodi kako je od voditelja Hrvatskih studija prof. Zvonimira Čuljka zatražio iscrpno očitovanje o tom događaju koje je, zajedno sa svjedočenjem jednog studenta Hrvatskih studija, također priložio u svom odgovoru nevladinim udrugama.

"Pravo na zagovaranje blokade kao izražavanja stava nije upitno, no međutim, pokušaj provedbe blokade nema uporišta ni u općoj, niti u sveučilišnoj legislativi. Stoga, ulaz u zgradu Hrvatskih studija nije zapriječen zbog 'uvjerenja o besplatnom školstvu', već zbog jasno najavljene namjere o blokadi, piše rektor Bjeliš izražavajući pritom uvjerenje da će nevladine udruge ponovno razmotriti svoje tvrdnje, uzimajući u obzir i njegovo očitovanje. (hina/metro-portal)

03.05.2009. 15:25:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh