« Svijet
objavljeno prije 10 godina
REKORDNI PROSINAC

U Sofiji izmjeren 21 stupanj, a ostatak Europe parliziran hladnoćom i snijegom

I dok bugarski građani na početku prosinca uživaju u proljetnim temperaturama, Francusku, Njemačku, Poljsku i još neke zemlje čvrsto stežu hladnoća i snijeg

Sunce u Sofiji
Sunce u Sofiji (Getty Images)
Više o

Bugarska

,

snijeg

,

niske temperature

,

Europa

Rekordna temperatura za prosinac od 21,3 stupnja izmjerena je u četvrtak u Sofiji pa Bugarska uživa u proljeću, dok je život u većini europskih zemalja poremećen hladnoćom i snijegom. "Rekord za mjesec prosinac od početka mjerenja prije 100 godina u Sofiji postavljen je u četvrtak na 21,3 stupnja, što je više od stupnja iznad rekorda za glavni grad zabilježen 13. prosinca 1957.", izjavio je Krassimir Stoev iz Bugarskog meteorološkog instituta.

Rekordne temperature za prosinac unazad stoljeća izmjerene su u još osam gradova u središnjem i južnom dijelu Bugarske među kojima Aitosu gdje je živa dosegla 23 stupnjeva u četvrtak, istaknuo je on. Bugarska ima kontinentalnu klimu s hladnim zimama. Temperature iznad ništice uobičajene su za početak prosinca.

No, ove godine mjesec studeni je neobično topao, temperature su dosegle 27 stupnjeva u Plovdivu, prema Meteorološkom institutu. Blago vrijeme trebalo bi se održati i sljedećih dana: temperature od 22 do 23 stupnja očekuju se u petak na jugoistoku zemlje.

Na drugoj strani kontinenta, hladnoća, koja u četvrtak još čvrsto steže Europu, uzela je dosad 26 ljudskih života, od čega 18 u Poljskoj u dva dana, a zbog obilna snijega nastavlja se prometni kaos, javljaju agencije AFP i dpa. Osamnaest je osoba umrlo od hladnoće od utorka u Poljskoj gdje je sniježni pokrivač od 17 centimetara poremetio zračni, cestovni i željeznički promet, rekao je za agenciju AFP glasnogovornik nacionalne policije Mariusz Sokolowski. Žrtve su uglavnom bile od 35 do 60 godina, bez stalna boravišta i pod utjecajem alkohola, rekao je Sokolowski i pozvao građane da djeluju jer jedan njihov telefonski poziv može spasiti ljudski život.

U Njemačkoj su noću na četvrtak dvije osobe poginule u sudaru s vlakom zbog snijega i leda, a jedna je vozačica poginula blizu Frankfurta u nesreći izazvanoj ledom, objavile su vlasti. Hladnoća je usmrtila 47-godišnjeg muškarca čije je tijelo pronađeno u srijedu u napuštenoj tvornici praškog predgrađa u Češkoj. U Litvi je hladnoća odnijela četiri ljudska života. Žrtve su, kao i u Poljskoj, osobe bez stalna prebivališta i pod utjecajem alkohola.

U varšavskoj zračnoj luci promet je neredovit, a u Poznanju je zračna luka potpuno zatvorena. Praška zračna luka, najprometnija u istočnoj Europi bila je djelomice zatvorena noću na četvrtak i četrdesetak je letova bilo otkazano. Britanske su vlasti za četvrtak ujutro planirale ponovo otvaranje zračne luke Gatwick na jugu Londona, no odluka je odgođena i ostala je zatvorena kao i zračna luka Edinburga u Škotskoj.

U Francuskoj je otkazana četvrtina letova s pariške zračne luke Roissy. Poremećeni su u velikoj mjeri i željeznički i cestovni promet u zemljama najteže pogođenima sniježnim padalinama. Brojni su vlakovi ostali blokirani u Poljskoj. U njemačkome gradu Frankfurtu stotine su putnika ostale u čekaonicama jer su im vlakovi otkazani zbog porušenih stabala koja su zakrčila pruge, snijega i pokidanih električnih vodova. U Francuskoj je otkazana četvrtina vlakova iz Pariza u pokrajine, te polovica vlakova Eurostar koji prometuju preko La Manchea za London. Zbog snijega i leda formirane su kilometarske kolone na autocestama.

U Nizozemskoj se formirala 400 kilometara duga kolona na glavnoj autocesti od Utrechta do Almerea, a u Belgiji je ukupno zbog snijega bilo zagušeno 500 kilometara. U Velikoj Britaniji je nekoliko dionica bilo zatvoreno zbog snijega, a više od 11.000 prometnih nesreća dogodilo se od srijede na cestama na kojima je sve veća poledica. Pljušte kritike britanskim prometnim vlastima zbog nepripremljenosti za loše vremenske uvjete. Snježni pokrivač je u zapadnom dijelu Francuske i u pariškoj regiji mjestimice dosezao 20 centimetara, a brojni su vozači bili prisiljeni noć provesti u automobilu.

Oko 500 sretnijih noćilo je u dvoranama za proslave gradske vijećnice i školskim zgradama Tijekom jutra stotine kamiona bile su blokirane u pokrajinama Bretanji i Normandiji na sjeveru. U Češkoj je prijevoz poremećen, a 30.000 kućanstava u mjestu Leszno ostalo je bez grijanja noću na četvrtak zbog kvara termalne centrale, prenijela je agencija Pap. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 18:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh