« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
POŽARI

Rekordna požarna sezona u JZ Europi

Požari koji su zapalili desetke tisuća hektara šuma u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu učinili su 2022. godinu rekordnom po šumskim požarima u jugozapadnoj Europi

Najgora sezona požara...
Najgora sezona požara... (Arhiva)
Više o

požari

,

jugoistočna Europa

,

JI Europa

Požari koji su zapalili desetke tisuća hektara šuma u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu učinili su 2022. godinu rekordnom po šumskim požarima u jugozapadnoj Europi, objavila je danas služba za satelitsko praćenje EU.

Zbog dugotrajnog toplinskog vala koji je doveo do temperaturnih rekorda Francuska je u posljednja tri mjeseca dosegla najviše razine onečišćenja ugljikom uzrokovanog šumskim požarima od početka mjerenja 2003., objavila je Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS).

Slijedi to nakon što je Španjolska prošlog mjeseca zabilježila najveću emisiju ugljika u povijesti požara.

CAMS je naveo da je dnevna ukupna emisijska snaga požara, što je mjera intenziteta požara, u srpnju i kolovozu u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu bila "znatno viša" od prosjeka.

Služba je upozorila da je veliki dio zapadne Europe sada u "ekstremnoj opasnosti od požara" s nekim područjima "vrlo ekstremne opasnosti od požara".

"Pratimo povećanje broja i rezultirajućih emisija šumskih požara jer su toplinski valovi pogoršali požare u jugozapadnoj Francuskoj i na Pirinejskom poluotoku", rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik CAMS-a.

Globalno gledano, 2022. je trenutno četvrta najveća godina u pogledu razina ugljika od šumskih požara, rekao je CAMS.

14.08.2022. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.08.2022. 06:18
    Nikad gore sta ovo ljeto susa 3 mjeseca
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh