« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
UPS!

Rekordna inflacija u Hrvatskoj sve gora

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u kolovozu 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pa se tako inflacija zadržala na najvišoj razini od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke

Ode u nebesa...
Ode u nebesa... (Arhiva)
Više o

inflacija

,

visoka inflacija

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle 0,1 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u petak.

Tako je inflacija od rekordnih 12,3 posto zabilježena drugi mjesec zaredom.

„Nastavak snažnih inflatornih pritisaka zabilježen je i u kolovozu. Godišnja stopa rasta je i četvrti mjesec za redom nastavila bilježiti dvoznamenkaste stope", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u kolovozu najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku zabilježen u skupini hrane i bezalkoholnih pića, za 19,2 posto, a prate ih cijene u restoranima i hotelima s rastom od 17,6 posto.

S rastom od 15,3 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene prijevoza porasle za 14,1 posto.

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, za 10,5 posto, rekreacije i kulture porasle za 9,4, a odjeće i obuće za 6,4 posto.

Kumulativno je u prvih osam mjeseci indeks potrošačkih cijena porastao 9,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

„S posljednjim podacima za kolovoz evidentno je da se trenutno nalazimo na vrhuncu inflacije, no godišnje stope će ostati izražene i u narednim mjesecima. Određeno blago smirivanje moglo bi se zabilježiti tek prema kraju godine. Potonje će uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti", navode analitičari RBA.

Očekuju da će prosječna stopa inflacije u ovoj godini biti veća od 10 posto.

„Nedavno objavljen Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena uvelike je umanjio rizike da će inflacija u ovoj godini biti i veća, osobito iz razloga što su ograničene cijene energije i određenih osnovnih prehrambenih proizvoda. Svejedno, dvoznamenkaste godišnje stope rasta ostat će prisutne u prvom dijelu iduće godine s laganim trendom opadanja, pri čemu će taj trend biti vidljiviji u drugoj polovici 2023. godine", zaključuju analitičari RBA.

16.09.2022. 18:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.09.2022. 13:53
    Hdzova krivica
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh