« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
OECD:

Reforme su preduvjet za ulaganja u jugoistočnoj Europi

Investment Reform Index pokazuje kako je izvoz tehnologije iz zemalja zapadnog Balkana krajnje nizak i ispod prosjeka novih članica EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (investmentcompact.org)
Više o

ulaganja

,

OECD

,

reforme

,

Investment Reform Index

U zemljama jugoistočne Europe potrebne su reforme kako bi se privukla ulaganja iz inozemstva i stvorio "temelj za trajni dugoročni rast", navedeno je u izvješću Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) objavljenom u utorak.

Izvješće IRI (Investment Reform Index), kojim se zagovaraju reforme kao preduvjet za privlačenje ulaganja, odnosi se na Hrvatsku, Albaniju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Kosovo, Moldaviju, Crnu Goru, Rumunjsku i Srbiju.

Izvoz tehnologije iz zemalja "zapadnog Balkana" krajnje je nizak i ispod prosjeka je novih članica EU.

"Nova ulaganja mogu promijeniti to stanje i pridonijeti izgradnji boljih gospodarskih sustava", naglasio je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria u priopćenju u povodu objavljivanja izvješća.

Prema istraživanju OECD-a, među potrebne mjere u tim zemljama spadaju poboljšanje izobrazbe, ubrzanje primjene tehničkih normi Europske unije, olakšanje pristupa poduzeća financijskim sredstvima reguliranjem mikrofinancija i osiguranjem kredita te suradnja sa susjedima u svrhu poboljšanja infrastrukture, posebice kad je riječ o ADSL-internetu, željeznicama i autocestama.

Osim toga, izvješće OECD-a navodi i potrebu poboljšanja zaštite patenata i učinkovita borba protiv krivotvorenja robnih marki.

Prvo izvješće IRI objavljeno je 2006. U najnovijem izvješću navodi se kako je od tada zabilježen napredak u zemljama jugoistoka Europe, posebice kad je riječ o multilateralnoj razmjeni roba, reguliranju dostupnosti financijskih sredstava i zaštite patenata.

Potrebno je međutim nastaviti ritam reformi kako bi se privuklo više ulaganja iz drugih članica OECD-a, navodi se u izvješću.

IRI za 2010. uzima u obzir više od 100 pokazatelja uz pomoć kojih se ocjenjuje kvaliteta mjera za poticanje ulaganja glede investicijske politike, razvitka ljudskih potencijala, trgovinske politike, dostupnosti financijskih sredstava, reformi postupaka, porezne politike te infrastrukture za potporu ulaganjima u području malih i srednjih poduzeća. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 21:06:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh