« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OPORAVAK GOSPODARSTVA

Cijena nafte stabilna na pragu od 82 dolara

U ponedjeljak su cijene poskočile gotovo tri posto zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima iz SAD-a i Europe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

barel

,

Europa

,

nafta cijena

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 82 dolara za barel, nakon što su prethodnog dana poskočile gotovo tri posto, a potporu su im pružali slabiji dolar i optimizam vezan za oporavak svjetskog gospodarstva.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u svibnju ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 82,19 dolara. U ponedjeljak su porasle za više od dva dolara, dosegnuvši 82,45 dolara. Značajnih promjena nije bilo ni na londonskom tržištu, te se barelom trgovalo po 81,14 dolara.

U ponedjeljak su cijene poskočile gotovo tri posto zahvaljujući dobrim gospodarskim podacima iz SAD-a i Europe. Tako je osobna potrošnja u SAD-u u veljači porasla peti mjesec zaredom, gospodarska klima u eurozoni poboljšala se više nego što se očekivalo a kineski ekonomisti povisili su prognozu o rastu BDP-a u prvom tromjesečju ove godine. U utorak su se cijene stabilizirale, a podupirao ih je slabiji dolar, ojačavši kupovnu moć imatelja drugih valuta, što je potaknulo kupovine. Euro je ojačao u odnosu na dolar, dosegnuvši krajem prošlog tjedna najvišu razinu u 10 mjeseci nakon što je Europska unija dogovorila paket pomoći za Grčku.

"Jedina stvar koja bi u ovom tjednu mogla podržati rast cijena nafte je potvrda oporavka svjetskog gospodarstva", rekao je David Moore iz sidneyske Commonwealth Bank od Australia. Tako se očekuje da će broj radnih mjesta u američkom gospodarstvu u ožujku vjerojatno porasti zahvaljujući privremenom zapošljavanju na popisivanju stanovništva kao i poboljšanju vremenskih prilika, pokazuje Reutersovo ključno istraživanje objavljeno u petak.

Odvojena Reutersova anketa pokazala je da se očekuje pad zaliha benzina u SAD-u u prošlom tjednu za 1,7 milijuna barela dok bi se zalihe derivata trebale smanjiti za 1,4 milijuna barela. Nasuprot tome, zalihe sirove nafte trebale bi porasti za 2,6 milijuna barela, procjenjuju analitičari. U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 77,77 dolara, što je 83 centa više nego dan ranije. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 16:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh