« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OHR UPOZORAVA

Referendum koji najavljuje RS smatrat će se povredom Daytona

OHR drži kako pokušajem organiziranja referenduma Dodikova stranka želi skrenuti pažnju sa stvarnih ekonomskih problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

,

Daytonski sporazum

,

OHR

Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) upozorio je u utorak kako će se provedba referenduma kojega najavljuje vlada Republike Srpske predvođena premijerom Miloradom Dodikom smatrati kršenjem Daytonskog sporazuma sa svim posljedicama koje iz toga proistječu.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu OHR navodi kako planirani referendum kojega je predložila vlada RS-a, dovodi u pitanje elemente Daytonskog sporazuma, izlazi izvan djelokruga ustavnih ovlasti tog entiteta, protivna je njegovim obvezama prema ustavu Bosne i Hercegovine i krši Daytonski sporazum.

"Vlada Republike Srpske obvezna je poštovati Daytonski mirovni sporazum u cijelosti i ne osporavati mjere poduzete na temelju Daytonskog sporazuma i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a usvojenih sukladno poglavlju VII Povelje Ujedinjenih naroda. Vlada RS-a iz tog razloga treba prestati s ugrožavanjem međunarodnih obaveza i opredjeljenja BiH", stoji u priopćenju.

Dodik je u ponedjeljak ponovo izjavio kako će referenduma u tom enititetu biti i to u prvoj polovici ove godine a referendumska će se pitanja naknadno definirati.

Naznačio je kako će u jednom trenutku svakako doći na red i izjašnjavanje građana RS-a "o statusu" tog entiteta.

OHR drži kako pokušajem organiziranja referenduma o ovim pitanjima Dodikova stranka SNSD manipulira glasačima u RS-u kako bi skrenula pažnju sa stvarnih ekonomskih problema s kojima se suočavaju građani.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) je u više navrata naglasio da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojima se može suprotstaviti destruktivnim tendencijama te da neće dopustiti pokušaje podrivanja Daytonskog sporazuma, kao i da će konstantno pratiti situaciju.

Svako osporavanje osnovnih elemenata Daytonskog sporazuma smatrat će se neprihvatljivim, uključujući i jednostrane radnje usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka BiH, upozorio je OHR. (hina/metro-portal)

06.01.2010. 21:02:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh