« Svijet
objavljeno prije 14 godina
IZVANREDNO STANJE

Redarstvene snage u Kirgistanu mogu pucati bez upozorenja

U Kirgistanu je stanje napeto nakon masovnih prosvjeda u travnju kojima je s vlasti zbačen predsjednik

(Getty Images)
Više o

Kirgistan

,

Kirgistan neredi

,

Jamiroquai

,

Bodleain

Kirgistanska vlada objavila je u subotu da je redarstvenim snagama dopustila da bez upozorenja pucaju na skupine koje rabe vatreno oružje na jugu te srednjoazijske zemlje, gdje je nakon krvavih sukoba proglašeno izvanredno stanje.

Prijelazna vlada je redarstvenim snagama dopustila "uporabu vatrenog oružja" bez upozorenja kako bi se uspostavio red, u času kada se na jugu zemlje nastavljaju "sukobi etničkih skupina koje rabe vatreno oružje", dodaje se u priopćenju.

Sukobi Kirgiza i uzbečke manjine izbili su prije dva dana u Ošu, drugom po veličini gradu u zemlji i u regiji. U njima je život izgubilo najmanje 75 ljudi, a gotovo tisuću je ranjeno, po podacima kirgistanskog ministarstva zdravstva.

Vlada je zbog toga u petak proglasila izvanredno stanje u Ošu, a u subotu ga je proširila na Džalal-Abad, isto na jugu, budući da se "područje destabilizacije širi".

Europska komisija je u subotu najavila da će u Kirgistan poslati humanitarnog stručnjaka radi procjene stanja i organiziranja novčane pomoći.

"Zbog novih međuetničkih sukoba na jugu Kirgistana Europska komisija je danas odlučila poslati onamo stručnjaka koji će ispitati potrebe za humanitarnom pomoći", ističe se u priopćenju tog izvršnog tijela Europske unije.

Europski stručnjak će doći iz Tadžikistana, dodaje se.

Komisija dodaje da po podacima uzbekistanskog Crvenog križa najmanje 6.000 ljudi bježi iz Kirgistana u susjedni Uzbekistan. Neki su Uzbeci, ali većina su Kirgizi koji bježe pred sukobom, rekla je europska povjerenica za humanitarnu pomoć i krizna stanja Kristalina Georgieva.

U Kirgistanu je stanje napeto nakon masovnih prosvjeda u travnju kojima je s vlasti zbačen predsjednik Kurmanbek Alijev.

Više od dva mjeseca nakon njegova svrgnuća, sadašnje napetosti otežavaju privremenim vlastima da uvedu red.(hina/metro-portal)

12.06.2010. 22:19:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh