« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLOBODA

Crkva pomogla pri oslobađanju političkog zatvorenika na Kubi

Ariel Sigler osuđen je na 20 godina zatvora, a Amnesty International smatra ga zatočenikom savjest

Raul Castro
Raul Castro (Getty Images)
Više o

Kuba

,

Raul Castro

,

politički zatvorenici

,

predviđanje budućnosti

Kubanski politički zatvorenik Ariel Sigler koji je nakon zatočenja 2003. obolio od paraplegije, u subotu je pušten na slobodu u okviru još nezabilježena posredovanja Katoličke crkve na Kubi, doznaje se od Siglerove obitelji.

Ariel Sigler (46) koji je od kolovoza 2009. u bolnici u Havani, vozilom hitne pomoći dovezen je svojoj kući u Matanzasu,100 km istočno od prijestolnice, gdje ga je dočekala obitelj koja je bila "veoma ganuta", rekao je Francisco Sigler, brat aktivista koji se borio protiv Castrova režima.

Ovo je prvo uvjetno oslobađanje iz zdravstvenih razloga koje je omogućeno uz posredovanje Crkve, u času kada internetski novinar Guillermo Farinas već tri mjeseca štrajka glađu kako bi postigao oslobađanje političkih zatvorenika koji imaju zdravstvenih problema.

Ariel Sigler koji je osuđen na 20 godina zatvora, a organizacija za ljudska prava Amnesty International smatra ga zatočenikom savjesti, drugi je politički zatvorenik koji je oslobođen otkako je Raul Castro u veljači 2008. službeno zamijenio brata Fidela na predsjedničkoj dužnosti.(hina/metro-portal)

12.06.2010. 21:41:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh