Recept za voćni superkoktel koji pršti od zdravlja
U voćni koktel ide sedam vrsta voća - jabuka, grožđe, borovnica, jagoda i još tri pomalo egzotična dodatka
Francuski su znanstvenici osmislili voćni koktel koji bi mogao drastično sniziti rizik od srčanih problema i moždanog udara a koji je nevjerojatno ukusan. U koktel ide sedam vrsta voća - grožđe, jabuke, borovnice i jagode. Ostale tri vrste koje su poseban egzotični dodatak ovom super smoothieju su sljedeće: europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea), specifično crveno voće koje se rijetko uzgaja, ali se prikuplja iz divljine, zatim acerola, crveno voće slično trešnji koje sadrži 30 puta više vitamina C od naranče i na kraju crnoplodna aronija koja se najčešće smatra najzdravijim jagodičastim ili bobičastim voćem na svijetu.
Prema riječima znanstvenika, njihov voćni koktel je u osnovi kombinacija najukusnijeg i najzdravijeg voća na svijetu. Do tog su zaključka došli nakon testiranja čak 13 različitih mješavina i kombinacija sokova i voćnih pirea i njihovo utjecaja na arterije svinja. Na kraju je 80 volontera odabralo konačni recept.
„Ovo istraživanje samo daje na težini već postojećim dokazima da je konzumiranje voća i povrća dobro za nas u smislu reduciranja rizika od srčanih bolesti", Daily Mail citira Tracy Parker iz britanske Fondacije za srce.
„Međutim, još uvijek ne razumijemo u potpunosti zašto i je li uopće određeno voće i povrće bolje od drugog. Čak i ovo istraživanje prepoznaje da znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti niti jednu poveznicu. Ono što znamo je da bismo svi trebali jesti širok spektar voća i povrća u sklopu uravnotežene prehrane, a konzumiranje voćnog soka je ukusan i praktičan način da to činimo", rekla je Parker.
„Ipak, ne treba zaboraviti da sok sadrži manje vlakana i više šećera od samog voća od kojeg je napravljen pa je on ekvivalentan tek jednom komadu voća od preporučenih pet na dan", objašnjava Parker.
Recept za voćni superkoktel
- Acerola 4 posto
- Jabuka 10 posto
- Grožđe 63 posto
- Aronija 4 posto
- Borovnica 10 posto
- Jagoda 10 posto
- Europska brusnica 5 posto
Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Hrana i funkcija (Food and Function) Kraljevskog društva za kemiju.
Novi komentar