Metro-portal.hr

objavljeno 31.08.2012. 12:13:00
OD FRANCUSKIH ZNANSTVENIKA

Recept za voćni superkoktel koji pršti od zdravlja

U voćni koktel ide sedam vrsta voća - jabuka, grožđe, borovnica, jagoda i još tri pomalo egzotična dodatka

Isprobajte voćni superkoktel po receptu francuskih znanstvenika
Isprobajte voćni superkoktel po receptu francuskih znanstvenika (Deviantart)

Francuski su znanstvenici osmislili voćni koktel koji bi mogao drastično sniziti rizik od srčanih problema i moždanog udara a koji je nevjerojatno ukusan. U koktel ide sedam vrsta voća - grožđe, jabuke, borovnice i jagode. Ostale tri vrste koje su poseban egzotični dodatak ovom super smoothieju su sljedeće: europska brusnica (Vaccinium vitis-idaea), specifično crveno voće koje se rijetko uzgaja, ali se prikuplja iz divljine, zatim acerola, crveno voće slično trešnji koje sadrži 30 puta više vitamina C od naranče i na kraju crnoplodna aronija koja se najčešće smatra najzdravijim jagodičastim ili bobičastim voćem na svijetu.

Prema riječima znanstvenika, njihov voćni koktel je u osnovi kombinacija najukusnijeg i najzdravijeg voća na svijetu. Do tog su zaključka došli nakon testiranja čak 13 različitih mješavina i kombinacija sokova i voćnih pirea i njihovo utjecaja na arterije svinja. Na kraju je 80 volontera odabralo konačni recept.

„Ovo istraživanje samo daje na težini već postojećim dokazima da je konzumiranje voća i povrća dobro za nas u smislu reduciranja rizika od srčanih bolesti", Daily Mail citira Tracy Parker iz britanske Fondacije za srce.

„Međutim, još uvijek ne razumijemo u potpunosti zašto i je li uopće određeno voće i povrće bolje od drugog. Čak i ovo istraživanje prepoznaje da znanstvenici još uvijek ne mogu objasniti niti jednu poveznicu. Ono što znamo je da bismo svi trebali jesti širok spektar voća i povrća u sklopu uravnotežene prehrane, a konzumiranje voćnog soka je ukusan i praktičan način da to činimo", rekla je Parker.

„Ipak, ne treba zaboraviti da sok sadrži manje vlakana i više šećera od samog voća od kojeg je napravljen pa je on ekvivalentan tek jednom komadu voća od preporučenih pet na dan", objašnjava Parker.

Recept za voćni superkoktel

 

  • Acerola 4 posto
  • Jabuka 10 posto
  • Grožđe 63 posto
  • Aronija 4 posto
  • Borovnica 10 posto
  • Jagoda 10 posto
  • Europska brusnica 5 posto

 

 

Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu Hrana i funkcija (Food and Function) Kraljevskog društva za kemiju.

31.08.2012. 12:13:00
http://metro-portal.hr/recept-za-vocni-superkoktel-koji-prsti-od-zdravlja/58486/