« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
NAPRAVITE SUSHI

Recept za sushi

VIDEO - Sushi je tradicionalno japansko jelo koje je popularno u cijelom svijetu,.. evo kako ga spremiti...

Kako napraviti sushi
Kako napraviti sushi (Shutterstock)
Više o

recepti

,

sirova riba

,

losos

,

sushi

Sushi je poznato japansko jelo sa sirovom ribom, povrćem i rižom koje se u raznim varijacijama proširilo svijetom. Priprema se samo naizgled čini kompliciranom, a nakon nekoliko početnih pokušaja 'rolanje' ida kao od šale. Ključno je pripremiti dobru rižu i nabaviti svježe sasvojke.

Od povrća se uglavnom koriste svježi krastavci, mrkva, avokado ili šparoge, a od ribe losos i tuna. Za najbolji rezultata svakako je potrebno koristiti japanski rižin ocat, a za umotati sushi potrebni su Nori listovi morskih trava.

Kad su vam sastojci spremni pripremite sushi rižu. Zagrijte rižin ocat sa soli i šećerom dok se ne otope. Tada isperite i ohladite rižu s hladnom vodom na 5-6 minuta. Prokuhajte rižu. Prekrijte rižu s vlažnim komadom tkanine (tako će riža ostati vlažna). Nikako nemojte rižu stavljati u hladnjak.

Rolanje sushija olakšat ćete si uzmete li bambusovu prostirku ili podmetač. Stavite Nori list na bambusovu podlogu. Sjajniji dio Norija postavite da gleda prema dolje.

Uzmite kuhanu rižu i raširite je po Nori listu. Rižu raširite u tankom sloju tako da se vidi Nori list preko riže. Ostavite pola centimetra na rubovima Nori lista i utrljajte malo vruće vode na te rubove. Tako će se list čvršće držati zajedno.

Poredajte ostale sastojke na sredinu Nori lista. Uhvatite bliži kraj bambusove podloge. Oprezno rolajte sushi u suprotnom smjeru od vas. Učvrstite rolu koju ste zarolali i odmotajte bambusovu podlogu. Cijelu rolu narežite na komade. Sushi je najbolji kad je poslužen s wasabi pastom i sojinim umakom s đumbirovim korijenom.

Čitajte portal Savjeti-hr.com

07.09.2012. 10:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    vuk kokan
    15.06.2013. 13:59
    moze na srpskom
  2. avatar
    ajla
    01.07.2013. 12:42
    glupost nista se ne konta
  3. avatar
    maja
    30.07.2013. 22:11
    idijoti,ako ne znate engleski onda ste glupe budaletine i sami ste si krivi.
  4. avatar
    Rhyzm
    17.04.2014. 11:06
    A sto bih morao da znam engleski, jer smo okupirani ili sta?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh