Recept za slasnu uskrsnu janjetinu
Isprobajte ovaj recept koji traži pola sata za pripremu, a nakon toga pećnica radi svoj posao dok vi uživate u uskršnjem prijepodnevu...
Janjetina se u našim krajevima tradicionalno jede za Uskrs, što praktično znaći da će se domaćice od ranog jutra baciti na posao, izvaditi svoj tajni recept i pripremiti još jedan blagdanski ručak za pamćenje.
No, ako želite malo više vremena za uživanje u obitelji, evo savjeta - primjenite ovaj recept koji traži pola sata za pripremu, a nakon toga pećnica radi svoj posao dok vi uživate u uskršnjem prijepodnevu...
Recept za janjetinu s mladim krumpirom:
Sastojci za 5 osoba:
- 1.5 do 2 kg janjetine (but)
- 1 kg mladog krumpira
- 4 režnja češnjaka
- sok od 1,5 limuna
- 75 ml maslinovog ulja
- menta
- sol, papar po želji
- ružmarin
- timijan
Priprema:
1. Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, popaprite i u njega stavite grančicu ružmarina.
2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke štapiće, a nožićem načinite nekoliko utora u meso u koje ćete staviti češnjak.
3. Ogulite krumpir, operite ga, narežite na polovice (ili četvrtine ukoliko je veći) te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite paprom, soli i maslinovim uljem.
4. Stavite u pećnicu na sat vremena (180 stupnjeva), u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče.
5. Nakon sat vremena okrenite meso i krumpir i nastavite povremeno podlijevati.
6. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.
7. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krumpir možete servirati uz kuhano povrće (posebno dobro odgovaraju mahune, grašak ili špinat).
Jedna porcija pečenja ima oko 740 kalorija.
Novi komentar