Metro-portal.hr

objavljeno 21.04.2019. 09:01:00
MLJAC

Recept za slasnu uskrsnu janjetinu

Isprobajte ovaj recept koji traži pola sata za pripremu, a nakon toga pećnica radi svoj posao dok vi uživate u uskršnjem prijepodnevu...

Dobar tek!!
Dobar tek!! (Arhiva)

Janjetina se u našim krajevima tradicionalno jede za Uskrs, što praktično znaći da će se domaćice od ranog jutra baciti na posao, izvaditi svoj tajni recept i pripremiti još jedan blagdanski ručak za pamćenje.

No, ako želite malo više vremena za uživanje u obitelji, evo savjeta - primjenite ovaj recept koji traži pola sata za pripremu, a nakon toga pećnica radi svoj posao dok vi uživate u uskršnjem prijepodnevu...

Recept za janjetinu s mladim krumpirom:

Sastojci za 5 osoba:

- 1.5 do 2 kg janjetine (but)
- 1 kg mladog krumpira
- 4 režnja češnjaka
- sok od 1,5 limuna
- 75 ml maslinovog ulja
- menta
- sol, papar po želji
- ružmarin
- timijan

Priprema:

1. Odstranite višak masnoće janjećeg buta, operite ga te osušite. But natrljajte limunovim sokom, posolite, popaprite i u njega stavite grančicu ružmarina.

2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Češnjak narežite na tanke štapiće, a nožićem načinite nekoliko utora u meso u koje ćete staviti češnjak.

3. Ogulite krumpir, operite ga, narežite na polovice (ili četvrtine ukoliko je veći) te ga dodajte u posudu za pečenje, zajedno s janjetinom. Preko svega prelijte ostatak limunova soka te začinite paprom, soli i maslinovim uljem.

4. Stavite u pećnicu na sat vremena (180 stupnjeva), u međuvremenu podlijevajte vrućom vodom i tekućinom u kojoj se janjetina peče.

5. Nakon sat vremena okrenite meso i krumpir i nastavite povremeno podlijevati.

6. Deset minuta prije kraja dodajte nasjeckani timijan i mentu.

7. Nakon ukupno dva sata janjetinu i krumpir možete servirati uz kuhano povrće (posebno dobro odgovaraju mahune, grašak ili špinat).

Jedna porcija pečenja ima oko 740 kalorija.

21.04.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/recept-za-slasnu-uskrsnu-janjetinu/118096/