Recept za pincu za prste polizati
Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje
Pinca, simica, pinka ili pogača je tradicionalni slatki uskrsni kruh koji predstavlja jedan od glavnih ukrasa blagdanskog stola.
Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje.
Svatko ima svoj tradicionalni recept za pincu, a mi vam donosimo jedan za koji garantiramo da je izuzetno ukusan.
Recept za pincu
Sastojci
10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
7 jaja
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
7 jaja
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)
Priprema
Otopite kvasac u toploj vodi, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.
Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste.
Odložite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena.
Premažite razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta ga otkrijte.
Dobar tek!
Novi komentar