« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
MLJAC

Recept za pincu za prste polizati

Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje

Recept za pincu
Recept za pincu (Shutterstock)
Više o

Uskrs

,

recepti

,

pinca

,

recept za pincu

Pinca, simica, pinka ili pogača je tradicionalni slatki uskrsni kruh koji predstavlja jedan od glavnih ukrasa blagdanskog stola.

Pinca se nosi na blagoslov u crkvu na Uskrs, neizostavan je dio doručka na taj dan, a vrlo često koristi se i kao uskrsni poklon za rodbinu i prijatelje.

Svatko ima svoj tradicionalni recept za pincu, a mi vam donosimo jedan za koji garantiramo da je izuzetno ukusan.

Recept za pincu

Sastojci

10 šalica glatkog brašna
57 g svježeg kvasca
7 jaja
1.5 šalica šećera
1/2 šalice tople vode
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1 žličica šećera
7 jaja
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

Priprema

Otopite kvasac u toploj vodi, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera. Dobro promiješati i ostaviti pokriveno sat vremena na toplom.

Nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Dobro izmijesiti, najbolje rukom, sve dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. 

Odložite tijesto u veliku zdjelu, pokrijte ga i ostavite na toplom da se diže dva sata. Nakon toga ga premijestite, podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pa ostavite da se diže još sat vremena. 

Premažite razmućenim jajetom i pecite oko pola sata u pećnici na temperaturi od 160 stupnjeva, prvih dvadesetak minuta pokriveno alu-folijom, a zadnjim deset minuta ga otkrijte.

Dobar tek!

04.04.2015. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh