Recept za kolačić koji miriše na cimet i Božić
Prhki i mirišljavi, medenjaci Mirjane Špoljar donijet će Božić u vaš dom
 
	Za božićni ugođaj potrebno je samo malo - par srcu dragih ljudi, nekoliko svjetlucavih sezonskih ukrasa i domaći kolačići koji mirisom prizivaju najljepše obiteljske uspomene. To je dokazala Mirjana Špoljar koja je u subotu s osam polaznika posljednje ovogodišnje #KenwoodKuha slastičarske radionice podijelila svoj recept za najslasnije domaće medenjake.
Kako bi se i iz vaše tople pećnice širili opojni mirisi Božića, trebat će vam:
- 
360 g glatkog brašna, 
- 
10 g kakaa, 
- 
1 čajna žličica sode bikarbone, 
- 
40 g mješavine za medenjake, 
- 
prstohvat soli, 
- 
150 g maslaca, 
- 
180 g melasa šećera, 
- 
50 g meda, 
- 
jedno jaje i 
- 
tri kapljice ekstrakta vanilije. 
Postupak za pripremu tijesta je jednostavan.
- 
Prvo prosijte brašno koje ćete zatim pomiješati s kakaom, sodom bikarbonom, začinskom mješavinom za medenjake i solju. 
- 
Nakon toga razradite maslac sa šećerom pa u smjesu dodajte med, jaje i aromu vanilije. 
- 
Dobiveno tijesto izmijesite u oblik kvadrata, umotajte ga u prozirnu foliju i pustite da odstoji u hladnjaku na jedan sat. 
- 
Nakon što je tijesto odmorilo, razvaljajte ga na pobrašnjenom radnom stolu na debljinu od 6 do 8 mm. 
- 
Kolačiće izrežite u oblicima po želji i zatim ih složite na lim za pečenje. Nemojte ih slagati preblizu jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti jedan za drugoga. 
- 
Medenjake pecite u 12 minuta pećnici koju ste prethodno ugrijali na 175 °C. Pazite da ih ne prepečete jer će u tom slučaju biti pretvrdi. 
- 
Kada po boji primijetite da su gotovi, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade na rešetki. 
Dok se oni hlade, vi pripremite glazuru. Ako uživate u kreativnom radu, ovaj dio će vam se ponovno svidjeti. Za idealnu glazuru su potrebna samo tri sastojka i jedan trik.
Lagano umutite jedan bjelanjak pa mu dodajte 20 dag šećera u prahu i par kapljica limuna. Voila, vaša glazura je gotova! A trik? On se krije se u gustoći smjese. Kada popunjava svoje medenjake veselim linijama, Mirjana za vanjske konture koristi gušću smjesu, a za ispunjavanje njihove unutrašnjosti smjesu razrijedi s par kapi vode. Dekorirane kolačiće ostavi da se osuše na zraku pa ih spremi u zdjele namijenjene upravo za njih.
Isprobajte i vi Mirjanin #KenwoodKuha recept za prhke i mirišljave domaće medenjake i u svoj dom donesite čaroliju Božića. Dobar tek!










Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar