« Film
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
FAK KRITIKA

Recenzija s Bleda: The Dark Valley

Usamljeni jahač stranac, barabe koje vladaju selom, pohlepni gostioničari i nemoćni terorizirani seljani, svakako su dio klasičnog vestern okoliša

Zimski vestern The Dark Valley
Zimski vestern The Dark Valley (Arhiva)
Više o

filmska recenzija

,

FAK portal

,

The Dark Valley

Vestern nije isključivo američka stvar, iako je sastavni dio američke mitologije. Vestern je univerzalan, vestern je stanje duha, vestern je etički kodeks jednako blizak teksaškom i europskom klincu koji se igra kauboja i indijanaca.

"Spaghetti" vesterni, snimani na Mediteranu i u skromnim europskim produkcijama, solidan su primjer za tu tvrdnju. Karl May napisao je legendarne vestern romane, a da nikada nije vidio Ameriku. Po motivima njegovih romana, Nijemci su snimili nekoliko vestern filmova na teritoriju Jugoslavije.

The Dark Valley čak nas ni ne pokušava zavarati mjestom radnje ili jezikom, u pitanju je zabito selo okovano snijegom visoko u planinama Tirola. Sve ostalo, dakle usamljeni jahač stranac, barabe koje vladaju selom, pohlepni gostioničari i nemoćni terorizirani seljani, svakako su dio klasičnog vestern okoliša. Zamijenite Tirol s Montanom i eto vam klasične zimske varijante.

Cijeli članak pročitajte na FAK portalu

01.07.2014. 10:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh