« Film
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
FAK RECENZIJA

Recenzija filma Love & Mercy

Iza veselih i vrckavih pjesama koje su definirale kalifornijski zvuk 60-ih godina prošloga stoljeća skrivao se duboko uznemiren čovjek, kažu FAKovci

Sjajni portret Briana Wilsona
Sjajni portret Briana Wilsona (Arhiva)
Više o

FAK recenzija

,

Love & Mercy

Poznata je stvar da su neki od najvećih i najomiljenijih komičara bili teški depresivci - dok su na svjetlima obasjanim pozornicama nasmijavali mase, ono što se događalo kad su se ista ta svjetla ugasila i aplauz publike utihnuo bila je teška psihička agonija i borba sa samim sobom. Isto se može reći i za neke od najuspješnijih svjetskih glazbenika, a Brian Wilson, alfa i omega legendarnih Beach Boysa, svakako je jedan od najboljih primjera, izuzeto cijenjena figura pop glazbe koja stoji uz rame legendama poput Elvisa ili Lennona i McCartneyja, a o kojem mnogi, posebno pripadnici mlađe generacije, vrlo malo znaju.

Iza veselih i vrckavih pjesama koje su definirale kalifornijski zvuk 60-ih godina prošloga stoljeća skrivao se duboko uznemiren čovjek, izmučen teškim djetinjstvom i osobnom pričom koje se ne bi posramili ni ponajbolji TV filmovi za kakve su obično rezervirani nedjeljni poslijepodnevni termini.

Upravo je to ono što vam prvo padne na pamet na spomen ovoga filma - da je riječ o još jednoj filmskoj biografiji koja prati protagonista kao nadarenog mladića, nakon čega slijedi planetarni uspjeh, a zatim krize, problemi i pad na samo dno, da bi se na kraju naš junak poput glazbenoga feniksa vratio jači nego ikad koju minutu prije odjavne špice i početka večernjeg Dnevnika. Srećom, Love & Mercy nije takav film.

Redatelju Billu Pohladu očito nije bila namjera snimiti još jedan biopic, nego se odlučio pozornost posvetiti dvama ključnim razdobljima Wilsonova života - snimanju epohalnog remek-djela Pet Sounds tijekom 60-ih, koje koincidira i s početkom njegovih psihičkih problema, te razdoblju 80-ih, u kojem pratimo ispijenog, oslabjelog i izmučenog Wilsona (Paul Dano/John Cusack) koji doživljava drugu prekretnicu - susret sa sadašnjom suprugom Melindom Ledbetter (Elizabeth Banks) u vrijeme dok je bio pod zakonskim skrbništvom dr. Eugenea Landyja (Paul Giamatti), kontroverznog psihoterapeuta kojeg je Wilsonova obitelj angažirala nakon teškog razdoblja 70-ih kad je nekadašnji lider Beach Boysa proveo nekoliko godina u krevetu, prejedajući se i drogirajući.

Cijelu recenziju pročitajte na FAK portalu.

07.07.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh