« Žene
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
FORA!

Razvoj djece od 18 mjeseci do 4 godine života

Počinju shvaćati da su neke fizičke vještine pod njihovom kontrolom čime razvijaju vlastitu autonomiju.

Tko bi ih stigao pratiti
Tko bi ih stigao pratiti (Pexels)
Više o

djeca

,

razvoj

Neki kažu da se s njima napokon sve mogu dogovoriti, dok drugi čupaju kosu od nemoći. Kad prvi puta samostalno stanu na noge, djeci se otvara jedan novi svijet kojim ga te malene noge nose, što znači da će svašta trebati istražiti, a njihov raspored pritom se neće uvijek poklapati s vašim. Dakako, svako dijete je drugačije, no postoje karakteristike emocionalnog i društvenog razvoja koje djeca do vrtićke dobi moraju dostići. A one su sljedeće:

Djeca između 18 mjeseci i 2 godine češće će imati prkosne "bijesne ispade" koji su rezultat potrebe za istraživanjem i nastojanjem da pronađu način komunikacije kojim bi izrazili svoje želje.
Često će se samo zaigrati oponašajući pritom radnje nekog drugog djeteta ili odrasle osobe koja može poslužiti kao uzor.
Pokazivat će zanimanje za boravak u blizini druge djece, no pritom će se igrati sami, kraj djece, a ne i s njima.

Djeca između 2 i 4 godine počet će pokazivati i verbalizirati širi raspon emocija. Pokazat će zanimanje za igranje s drugom djecom i lakše će se odvajati od roditelja. Mogu i dalje pokazivati ispade bijesa koji su sada posljedica promjene rutine ili nepostizanja željenog ponašanja od strane odrasle osobe.

Djeca te dobi pokazuju strah od mraka, sjena, spavanja bez prisutnosti odrasle osobe, ružnog vremena i glasnih zvukova.

Počinju shvaćati da su neke fizičke vještine pod njihovom kontrolom (poput obavljanja nužde na za to predviđenom mjestu) čime razvijaju vlastitu autonomiju.

Piše: Andrea Holi
24.10.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh