« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Razvodite se? Pazite na srčani udar!

Razvedenim osobama prijeti veća opasnost od srčanog udara nego njihovim vršnjacima u braku, a to se naročito odnosi na žene

Ženama razvod pada teže nego muškarcima
Ženama razvod pada teže nego muškarcima (Shutterstock)
Više o

stres

,

srčani udar

,

razvod braka

,

kronični stres

Razvod braka uzrokuje kronični stres koji rezultira dugoročnim posljedicama na organizam, ustanovili su znanstvenici sa Sveučilišta Duke naglašavajući da je razvod jednako stresan kao i smrt neke voljene osobe. 

Analiza provedena na 15.827 ljudi u razdoblju od 1992. do 2010. godine pokazala je da su, kada je riječ o razvedenim supružnicima, žene u većoj opasnosti te da se rizik od potencijalnog srčanog udara kod njih neznatno smanjuje čak i ako se ponovno udaju.

Kod žena koje su se u navedenom razdoblju razvele jednom, rizik od srčanog udara bio je za 24 posto veći nego kod onih koje su ostale u braku, a brojka je porasla na čak 77 posto kod žena koje su se razvodile više puta.

Kod muškaraca je opasnost od srčanog udara nakon jednog razvoda povećana za umjerenih 10 posto, odnosno za 30 posto u slučajevima višestrukih razvoda brakova. Kad je posrijedi sklapanje novog braka, rizik se kod žena tek neznatno smanjuje, a muškarci se uspijevaju u potpunosti oporaviti. 

Znanstvenici ne mogu dokučiti zašto ženski organizam teže podnosi stres razvoda. Naime, povećana opasnost od srčanog udara ne može se objasniti promjenama u načinu života, poput primjerice gubitka prihoda.

16.04.2015. 13:50:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh