« Život
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NEMA JEDNAKOSTI

Razlika u zaradi muškaraca i žena se povećava

Iako mnogi govore o većoj ravnopravnosti muškaraca i žena, istraživanja pokazuju da se razlika u zaradi zadnjih godina povećala

Razlika u zaradi muškaraca i žena se tijekom posljednjih godina povećava
Razlika u zaradi muškaraca i žena se tijekom posljednjih godina povećava (Shutterstock)
Više o

žene

,

muškarci i žene

,

ravnopravnost spolova

,

muškarci

,

zarada

Razlika u zaradi muškaraca i žena se tijekom posljednjih godina povećava, pokazala je studija Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Naime, u 2007. godine muškarci u Njemačkoj su u prosjeku posjedovali imovinu u vrijednosti 109 tisuća eura, što je 16 tisuća eura više nego pet godina prije, dok se imovina žena u tom razdoblju nije povećavala i ostala je na prosječnoj razini od 70 tisuća eura.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 20.000 ljudi pokazalo je da su u poduzetništvu velike razlike između muškaraca i žena. Naime, na jednu poduzetnicu statistički ide čak tri muškarca, a razlike se vide i među muškarcima i ženama u braku - oženjeni muškarci posjeduju 55 tisuća eura više od udanih žena, dok ta razlika među slobodnim ženama i muškarcima iznosi 20 tisuća eura.

>> Samo 16 posto žena osjeća se ravnopravno muškarcima

Osim toga, mladi muškarci već na početku karijere zarađuju više od svojih ženskih kolegica, ali se i brže zadužuju te su im dugovi veći, što govori u prilog ženama koje izgleda bolje raspolažu novcem. Ali  velike razlike u muškom i ženskom svijetu i dalje su prisutne.

UN: Nejednakosti su i dalje velike u cijelom svijetu

Žene su još rijetke u tijelima odlučivanja te je u 2009. samo sedam žena obavljalo dužnost predsjednika države prema 143 muškaraca, navodi izvješće UN-a u kojem se ističe da je spolna nejednakost i dalje snažno prisutna u svijetu. Podzastupljenost žena jako je izražena i u svijetu rada pa je u 2009. na čelu samo 13 od 500 velikih svjetskih kompanija bila žena.

Žene zaostaju za muškarcima u plaćama jer primaju 70 do 90 posto plaće koju prima muškarac za jednak posao. Žene rijetko rade na poslovima gdje statusom, moći i autoritetom konkuriraju muškarcima. Najveće razlike u plaćama između muškaraca i žena su u Aziji, a rekordna je Južna Koreja gdje žene u prerađivačkoj industriji zarađuju 57 posto muškarčeve plaće za jednak posao.

>> Muškarci u Hrvatskoj jednakiji od žena

Studija, koja je obuhvatila i školovanje djevojčica, ističe svojevrstan napredak na svjetskoj razini. Postotak osnovnoškolske naobrazbe djevojčica narastao je sa 79 posto 1999., na 86 posto 2007. godine. Školu najmanje pohađaju djevojčice u središnjoj i zapadnoj Africi, njih manje od 60 posto. Nikakvu školu ne pohađa 49 posto ženske djece u juoistočnoj Aziji, što je znatan nerazmjer u odnosu na 36 posto dječaka. No odstupanja su manja od 2 posto za središnju Aziju i Oceaniju.

Izvješće je obradilo i podatke o obiteljskom nasilju kojeg su žrtve žene izložene fizičkoj, seksualnoj, psihološkoj ili ekonomskoj agresiji. Postotak žena koje su najmanje jednom u životu bile žrtve fizičkog nasilja varira od regije do regije, od 12 do čak 59 posto.

20.10.2010. 15:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh