« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Nova Gazeta:

Država štiti ubojice novinara

Zašto država štiti ubojice novinara, pitaju se njihovi kolege dok traže pravdu za preko 40 ubijenih novinara

ubijena novinarka Anna Politkovska
ubijena novinarka Anna Politkovska (Corbis)
Više o

ubojstvo novinara

,

sloboda medija

,

ubojice novinara

,

Anna Politkovska

,

Nova Gazeta

,

zaštita novinara

Ubojice novinara osjećaju zaštitu ruske države u kojoj počinitelji tih zločina najčešće ostaju nekažnjeni, rekao je u utorak glavni urednik ruskog časopisa u kojemu je radila novinarka Anna Politkovska ubijena 2006.

"Stanje u Rusiji je paradoksalno: ubojice novinara osjećaju se u društvenom pogledu bliže sadašnjoj vlasti nego sami novinari", rekao je Dmitrij Muratov, glavni urednik trotjednika Nova Gazeta, na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Po njegovim riječima, ubojice novinara čak misle da rade u interesu države.

Tako je muškarac koji je pokušao ubiti novinara Nove Gazete Sergeja Zolovkina i koji je u ožujku 2002. uhićen na mjestu zločina, "pisao iz zatvora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da zaslužuje da ga se pusti na slobodu jer je njegov napad bio uperen protiv jednog kritičara domovine", rekao je Muratov.

Sergej Zolovkin je pisao o privatnim vilama koje su moskovski oligarsi gradili u zaštićenoj zoni na obali Crnoga mora.

U Rusiji je od 1993. ubijeno najmanje 40 novinara zbog njihova posla a da nijedan naručitelj nije dosad pronađen. "Zbog nekažnjavanja ubojstava broj napada na novinare je u porastu", zaključio je Muratov.

Anna Politkovska koja se istaknula novinskim napisima o ruskim zločinima u Čečeniji ubijena je hitcem iz vatrenog oružja u listopadu 2006. u zgradi u kojoj je stanovala u Moskvi.

Petnaestog srpnja još je jedna ruska aktivistica za ljudska prava u Čečeniji Natalija Estemirova oteta i ubijena u susjednoj Ingušetiji.

Izvor: Hina

04.08.2009. 18:42:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh