« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
INTERVJU

Razgovor u povodu – Alfred Krupa, akademski slikar

Po motivima. tu su krajolici, vedute, radovi inspirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom, aktovi/figure i animalistika

Alfred Krupa
Alfred Krupa (Miroslav Pelikan)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Alfred Krupa

Alfred Krupa, suvremeni ugledni hrvatski likovni umjetnik predstavlja se samostalnom izložbom u svom gradu, u Karlovcu, u Gradskom muzeju.

Gospodine Krupa, izložba se otvara 6.11.2019.

- Da, u Gradskom muzeju Karlovac otvaram samostalnu izložbu "Moderno slikarstvo tušem / Modern Ink Painting". Izložba će biti otvorena do 1.12.2019.

Što je ključno za ovu izložbu.

- Ova se postava pripremala pod radnim naslovom "Izložba nagrađenih crteža" uključuje moja 53 rada iz razdoblja od 2012. do 2019. što je upravo period u kojem sam ostvario međukontinentalnu afirmaciju i priznanje za svoj dugogodišnji pionirski rad u sklopu danas jednog od najaktualnijih i sudeći po rezultatima na svjetskim aukcijama jednog od investicijski najinteresantnijih slikarskih pokreta - New Ink Art.

Moje pismo namjere vladi Japana iz 1996. godine (gdje kao prvi hrvatski slikar stipendista japanske vlade odlazim 1998.) danas se smatra manifestom pokreta New Ink Art, a sam ja koji sam aktivan od 1990. pionirom slikarskog pokreta New Ink Art i njegov "zapadni majstor".

Što ste izabrali za ovu izložbu?

- Predstavio sam se sa širokim dijapazonom radova od onih malog, intimnog formata preko tradicionalnih izduljenih iz role tankog dudovog / rižinog papira pa sve do velikog "galerijskog" tuša na sirovom slikarskom platnu. 

Nekoliko riječi o motivima.

- Po motivima. tu su krajolici, vedute, radovi inspirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom, aktovi/figure i animalistika, a najintrigrantiji je upravo likovni pristup koji na potpuno osoban i autentičan način reinterpretira tipično zapadnjački modernitet i suvremenost kroz materijale i formalnu redukciju istoka.

Vaši se radovi nalaze u mnogim muzejima i galerijama.

- Moji se tuševi mogu naći u značajnim muzejskim zbirkama poput one Moderne galerije u Zagrebu, HAZU-Kabinet grafike (koji će se moći razgledati na ovoj izložbi), TATE Britain u Londonu, Orange Regional Art Gallery u Orangeu NSW-Australia, Šleskom muzeju u Katowicama u Poljskoj i drugdje.

Radovi su mi bili predstavljani i nagrađivani na 6 kontinenata, a o njima su pisali razni domaći i međunarodni mediji (od SAD-a do Kine) uključujući i velike magazine poput britanske Aesthetice i čilenskog dvojezičnog Arte Al Limite.

Izložbu prati i lijepi katalog.

- Autor predgovora je likovni kritičar, povjesničar umjetnosti i arheolog Ante Vranković, a postava akad. slikarica Aleksandra Goreta.

Izložba, uključujući dvojezični katalog, realizirana je sredstvima Grada Karlovca.

Piše: Miroslav Pelikan
31.10.2019. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh