« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
INTERVJU

Razgovor u povodu – akademska kiparica Georgette Yvette Ponte

Georgette Ponte istaknuta je pripadnica mlađe generacije umjetnika, vrijedno i kontinuirano doprinoseći svojim opusom aktualnim gibanjima i rezultatima, izazivajući zanimanje javnosti

Georgette Ponte
Georgette Ponte (Miroslav Pelikan)

Georgette Ponte, suvremena hrvatsko francuska umjetnica, akademska kiparica istaknuta je pripadnica mlađe generacije umjetnika, vrijedno i kontinuirano doprinoseći svojim opusom aktualnim gibanjima i rezultatima, izazivajući zanimanje javnosti.

Gospođo Ponte, suvremena ste hrvatska i francuska umjetnica, diplomirali ste na zagrebačkoj ALU.

- Diplomirala sam na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2014. godine u klasi prof.Peruška Bogdanića čime sam stekla naziv magistra kiparstva.

Imali ste i vrlo zanimljiva istraživanja.

- Istraživanja sam zasnivala na rodno/spolnoj analizi ženskog tijela. Svojim radovima istražujem društveni pritisak nasuprot istinskoj potrebi. Umjetno umjesto prirodnog-neprirodno umjesto istinitog.

Vi ste i slikarica.

- Kako i u kiparstvu tako i u slikarstvu prikazujem tijelo kao medij za istraživanje različitih ljudskih osjećaja. Izbjegavam svaku sugestiju, bez lica. Posvećujem se formalnom istraživanju.

Kako pristupate motivu?

- Inspiracija-istraživanje-stvaranje.

Kako vidite, doživljavate suvremenu umjetnost?

- Ne postoji čvrst okvir za suvremeno i ne postoji pravilo za njenu prisutnost  Trudim se shvatiti umjetnikova propitivanja umjetnosti, društva i svakodnevnice. Bitan je kontekst u kojemu se pojedini rad obraća. 

Koliko je izlaganje važno za umjetnika?

- Smatram da je od velike važnosti za umjetnika izlaganje radova jer se tako jedino može približiti publici i prikazati ono što on doista jest.

Vaš omiljeni motiv?

- Ljepota i ružnoća jednako opstaju u tijelu-zato je ono za mene uvijek poseban motiv.

Što je novo u atelijeru?

- Nakon aktova, portreta, energičnih ajmo reći muških poteza dolazi inspiracija u glazbi. Inspiracija u plesu kojeg volim. Slikarstvo i glazba.....pregršt boja, razigranosti, nježnosti...ženstvenost.

Osjećaji koji se otapaju na platnu.

Planovi, izložbe, monografije...?

- Pripremam se s novim ciklusom predstaviti izvan Hrvatske,.imam u planu nekoliko projekata ali za sada neka to bude tajna.

Piše: Miroslav Pelikan
28.02.2019. 10:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh