« Film
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
FAK INTERVJU

Razgovor s Ianom Ebrightom

Bio je gušt popričati s njime o njegovu filmskom debiju, ciljevima i željama, kao i svim stvarima koje su mu važne dok privlači pozornost i poštovanje filmofilmske zajednice

Ian Ebright je prilično napaljen filmaš
Ian Ebright je prilično napaljen filmaš (Arhiva)
Više o

intervju

,

FAK portal

,

Ian Ebright

Ian Ebright, redatelj odličnog kratkog filma From the Sky (pogledajte ga na kraju teksta), prilično je elokventan, prijateljski raspoložen momak i očito strastveni ljubitelj svega filmskoga. Bio je gušt popričati s njime o njegovu filmskom debiju, ciljevima i željama, kao i svim stvarima koje su mu važne dok privlači pozornost i poštovanje filmofilmske zajednice koje potpuno zaslužuje.

Što te privuklo filmskom svijetu? Kada si i kako znao da je to ono što želiš raditi?

Počelo je s filmovima poput Umri muški i The Abyss, dok sam ih gledao u kinima i uživao u onom osjećaju mladog adrenalina koji je izvirao iz kinetičke energije tih filmova. Kad su završili, osjećao sam se kao da hodam po oblacima dok sam izlazio iz kina, s mješavinom euforije i one najbolje vrste iscrpljenosti. Ali glavnu zaslugu nedvojbeno ima filmPatriot Games iz 1992. godine. Imao sam 13 kad su me roditelji taj put odveli u kino. Iz kojeg god razloga, taj me se film zbilja dojmio, toliko da sam tijekom odjavne špice mogao samo sjediti u tišini. To je film zbog kojeg sam povjerovao da i ja mogu ostaviti sličan dojam na publiku, koji me potaknuo da se i sam okušam u stvaranju. Ironično je što moj prvi film sadrži kritiku američke vanjske politike provođene u sjeni, dok je Patriot Games tako žestok zagovaratelj te iste vanjske politike, a temelji se na scenariju koji se bazira na ondašnjoj verziji napada bespilotnim letjelicama. U tom filmu CIA napada kamp militanata u sjevernoj Africi, a odluku je temeljila na običnom nagađanju Jacka Ryana, u izvedbi Harrisona Forda. Nakon toga gledamo satelitsku snimku na kojoj vidimo kako specijalne snage ubijaju hrpetinu ljudi i uopće ne ulove svoju metu. Ups.

Cijeli intervju pročitajte na FAK portalu

28.04.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh