« Film
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
FAK PREPORUKA

Najvažniji film Rogera Cormana

Priča prati Adama Cramera, kojeg glumi William Shatner u jednoj od svojih prvih glavnih uloga, rasističkog demagoga koji građane malog južnjačkog mjesta natjera u anti-integracijsko ludilo

The Intruder je najvažniji film Rogera Cormana
The Intruder je najvažniji film Rogera Cormana (Arhiva)
Više o

Roger Corman

,

The Intruder

Roger Corman snimio je 1961. godine najbolji i najvažniji film u svojoj karijeri i jedan od najvažnijih zapaljujućih, političkih i nažalost proročanskih nezavisnih američkih filmova u posljednjih 50 godina, The Intruder. Temeljen na istoimenom romanu iz 1959. godine napisanom od ruke Charlesa Beaumonta, priča je smještena duboko u američki Jug baš nakon što je Vrhovni sud naredio da se crne i bijele škole integriraju.

Priča prati Adama Cramera, kojeg glumi William Shatner u jednoj od svojih prvih glavnih uloga, rasističkog demagoga koji građane malog južnjačkog mjesta natjera u anti-integracijsko ludilo. Roger Corman odnio je knjigu svome studiju American International Pictures i oni su ga odbili. Rogera je iznenadilo što je tvrtka za koju je dotad snimio toliko filmova, od kojih su svi do zadnjega ostvarili profit, tako hladno odbila projekt za koji je on bio vrlo zapaljen. Željeli su da se drži Drive-In eksploatacijskih filmića na kojima je izgradio karijeru.

Roger je zatim knjigu odnio svim drugim studijima u gradu. The Intruder je bio odbijen od apsolutno svih. Hollywood nikad nije bio poznat po svojoj društvenoj hrabrosti ili, kad smo već kod toga, imaginaciji. Za grad izgrađen na etosu imaginacije, mora se primijetiti da je rijetko koristi. Hollywood je industrija i, baš kao i sve ostale industrije, fokusiran je, izgrađen i kalibriran kako bi donosio zaradu.

Nitko to nije znao bolje od Rogera Cormana. On je bio producent koji je toliko malo trošio na svoje filmove da bi oni već tjedan dana nakon puštanja u kina počeli donositi profit. Ali The Intruder je imao ono nešto što je govorilo ravno u Rogerovu dušu. To se događalo baš ondje, baš tada, i netko je morao zabilježiti ovaj trenutak u američkoj povijesti pa je nagovorio brata Genea da se pridruži projektu kao producent i, ako je za vjerovati Shatneru, obojica su vlastite kuće dali u hipoteku da bi skupili 80 tisuća dolara za snimanje filma.

Cijelu preporuku pročitajte na FAK portalu.

29.04.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh