« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MILINOVIĆ NAJAVIO:

Ravnatelji bolnica više neće moći raditi i kao privatnici

Liječnici zaposleni u državnim bolnicama moći će dopunski raditi samo ako uredno obavljaju predviđeni posao u svojoj matičnoj ustanovi

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

pčela

,

crne maline

U roku od šest mjeseci bit će donesen pravilnik kojim će se regulirati dopunski rad liječnika kod privatnika, a tu mogućnost neće imati ravnatelji bolnica te njihovi zamjenici i pomoćnici, najavio je ministar zdravstva Darko Milinović predstavljajući novi model na koji će biti uređeno to područje.

Liječnici zaposleni u državnim bolnicama moći će dopunski raditi samo ako uredno obavljaju predviđeni posao u svojoj matičnoj ustanovi te uz posebnu dozvolu koju im ta bolnica treba izdati. Za kontrolu rada bit će zaduženi ravnatelji. Odobrenje će se izdavati na godinu dana, a nakon toga će se zahtjev ponovno razmatrati.

Dopunski rad moći će obavljati u privatnim ordinacijama i klinikama koje nemaju sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te nepodmirenih obveza prema državi. Novina je da će ugovore za dopunski rad svojih liječnika s privatnikom sklapati njegova matična bolnica, a ne sam liječnik kao što je bilo dosad.

Ugovor će sadržavati popis poslova, radno vrijeme i cijenu posla prema cjeniku Hrvatske liječničke komore, a privatnik će zaradu isplaćivati bolnici koja će zatim isplatiti liječniku zajedno s plaćom.

"Cilj nam je stimulirati rad u državnim i županijskim bolnicama i učinkovito kontrolirati rad liječnika u privatnoj praksi", izjavio je ministar Milinović tijekom jučerašnjeg predstavljanja te mjere.

Dodao je kako liječnici koji neće ispunjavati zadane norme u svojim bolnicama neće dobiti dozvolu za rad kod privatnika.

Za liječnika koji će raditi bez dozvole predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 kuna, a za drugi i treći put počinjen prekršaj odredit će mu se mjera zabrane dopunskog rada od šest mjeseci do godine dana. Za privatnog poslodavca predviđena je kazna od 50.000 do 100.000 kuna. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 14:33:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh