« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
bye bye sad

Raspad SAD-a neminovan?

Ruski akademik već deset godina tvrdi da će se SAD raspasti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (WSJ)
Više o

kreditna kriza

,

raspad SAD

,

raspad Amerike

,

Igor Panarin

Sve veća popularnost ruskog akademika Igora Panarina dovela ga je i na stranice Wall Street Journala, gdje je detaljno objašnjena njegova teorija o raspadu SAD. Gospodarska kriza produbila bi se još više i dovela do građanskog rata koji bi nepovratno razdvojio ionako labavo povezane savezne države.

Ruski državni mediji također s velikim veseljem podupiru ideju svog dekana diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova, tako da daje po nekoliko intervjua dnevno, potanko opisujući svoje analize. Zanimljiva je i njegovo objašnjenje da svijet nije vjerovao ni francuskom znanstveniku Emmanuelu Toddu koji je 1976. godine najavio raspad SSSR-a, koji je po Panarianu bio još monolitniji od SAD, pa ga sad više nema.

Očekivan biografski podatak, preciznije Panarinova prošlost analitičara KGB-a nedvojbeno daje do znanja da je Putin započeo oštriju igru po uzoru na hladnoratovske dezinformacije koje su svakodnevno preskakale željeznu zavjesu u oba smjera, dodatno naglašavajući želju za povratkom na mjesto supersile koje se Amerikanci boje.

Ukratko, Panarinova teza o raspadu ima snažno uporište u trenutnom rasapu gospodarskog i financijskog sustava SAD, za koji on tvrdi da će se u slijedećoj godini još osnažiti i izazvati tenzije unutar SAD zbog neravnomjerno raspoređenog tereta krize. Stoga bi raspad trebao početi u jesen slijedeće godine i završiti do ljeta 2010. godine, stvaranjem šest novih državica ovisnih o određenim centrima moći, i povratkom Aljaske u naručje majčice Rusije.

Govoreći o vjerojatnosti između 45 i 55% da se to stvarno i dogodi, Panarian predviđa da će bogatije države povući svoja sredstva iz državne blagajne i prve se odcijepiti. Tako bi Republika Kalifornija trebala okupiti sedam zapadnih država i potpasti pod kinesko-japanski utjecaj, Republika Teksas uzela bi devet južnih država, uključujući i Floridu i doći pod neku vrstu zavisnosti od Meksika, dok bi „Atlantska Amerika" sadržavala istočne države koje bi čak mogle pristupiti Europskoj uniji, ma kako sumanuto to trenutno zvučalo.

Cijela središnja Amerika, od Montane i Colorada do Ohia došla bi pod utjecaj Kanade, a Havaje bi zgrabili Kina ili Japan, tko već stigne prvi.

Gomila nelogičnosti i nevjerojatnih mogućnosti, kao što je ideja da bi Teksas mogao potpasti pod susjedni Meksiko, koji trenutno može kupiti bez nekih većih rupa u budžetu, ipak je zasjenjena drskošću da netko na tako visokoj poziciji u Medvedev-Putin administraciji smije izustiti takvu ideju i pustiti je u medije.

Kako Amerikanci trenutno imaju pametnijeg posla pokušavajući spasiti državu od bankrota ili potpune prodaje Kini i Japanu, koji drže najveći dio američkih državnih obveznica vrijednih par trilijuna dolara u svojim trezorima, odgovor na ovu heretičnu ideju morat će pričekati barem dvodnevni brainstorming u Langleyu. No, kuhinja CIA-e sigurno nije ostala bez zgodnih ideja za uveseljavanje svjetske javnosti, ljubitelja teorija zavjere i na nesreću kavkaskih i inih srednjeistočnih naroda preko čijih leđa će pokušati uzvratiti Putinu. (metro-portal)

29.12.2008. 21:43:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh