« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DJEVOJKE, OPREZ!

Rani seks povećava rizik od raka vrata maternice

Pokazalo se da siromašne žene u seksualne odnose stupaju četiri godine ranije od onih bogatih, a zaraza HPV-om mnogo je opasnija u mlađoj dobi

(Dreamstime)
Više o

seks

,

HPV

,

rak vrata maternice

,

siromašne žene

,

bogate žene

Stručnjaci već godinama znaju da se rak vrata maternice češće razvija u siromašnijih žena, bez razlike u pojedinim dijelovima svijeta. No, sve do sada nije se znalo zašto je tomu tako, posebice iz razloga što je infekcija humanim papiloma virusom (poznatiji kao HPV), koji se najviše povezuje s nastankom ove vrste raka, slična u svim dobnim skupinama.

Studija Međunarodne agencije za istraživanje raka objavljena u British Journal of Cancer, otkrila je da su siromašne žene podložnije riziku zato što u seksualne donose stupaju oko četiri godine ranije od bogatijih žena, prenosi BBC.

Istraživanje koje je obuhvatilo 20 tisuća žena pokazalo je da je važna i dob u kojoj žena rodi svoje prvo dijete, a screening novorođenčadi ima mali utjecaj na rizik.

Zanimljivo je da broj seksualnih partnera, kao i činjenica da je žena pušač, nisu utjecali na razliku između siromašnih i bogatih žena.

Autori studije upozoravaju da ova otkrića ne govore samo o adolescentskoj dobi - rizik od raka vrata maternice viši je i u žena koje su prvi odnos imale i u dobi od 20 godina.

Upozoravaju i na to da iako se žene HPV-om mogu zaraziti u bilo kojoj dobi, infekcije u ranoj dobi su posebno opasne jer imaju više vremena napraviti štetu koja eventualno može dovesti do razvoja raka.

21.12.2009. 20:09:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh