« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZF Goes Jazz

Randy Breckera ćemo još dugo pamtiti

Randy Brecker i Sigi Feigl su potpomognuti Filharmonijom i HGM Jazz Orkestrom priredili sjajan doživljaj

Randy Brecker i Sigi Feigl s filharmoničarima
Randy Brecker i Sigi Feigl s filharmoničarima (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Randy Brecker

,

Sigi Feigl

,

Šimun Matišić

Kultni svjetski trubač Randy Brecker pokazao je zašto već puna četiri desetljeća oblikuje glazbene svjetove funka, rocka, jazza i R&B-a i zašto ga The Los Angeles Times proglašava zvučnim logom suvremenog jazza.

U večeri koja će se još dugo pamtiti priredio je doista vrhunski glazbeni doživljaj i potvrdio da kroz četiri desetljeća zvjezdane karijere nije slučajno surađivao s najvećim imenima glazbene scene od Franka Sinatre do Franka Zappe.

Njegova neponovljiva truba zvučala je neodoljivo svježe i privlačno, a njegova i cool i hot svirka pružila je niz sjajnih glazbenih trenutaka za dugo pamćenje.

Veza s glazbenicima Zagrebačke filharmonije i HGM Jazz Orkestrom Zagreb stvorila se još od prvog zajedničkog pokusa, a svoj vrhunac doživjela je u petak navečer. Glazbenici dvaju orkestara spremno su pratili svjetskog solista i zdušno komunicirali u zajedničkom muziciranju.

Publiku u dvorani Lisinski zajednički su počastili nizom poznatih glazbenih tema od glazbe iz filma Goldfinger Johna Barryja, preko Round Midnight Theloniousa Monka do teme The Immigrant iz filma Kum Nina Rote.

I dok je drugi dio koncerta protekao u znaku Breckerove magične trube, u prvom dijelu Zagrebački filharmoničari i mladi glazbenici HGM Jazz Orkestra Zagreb združenim su snagama pod vodstvom sjajnog jazz glazbenika i bandleadera Sigija Feigla izveli suite The River i A Tone Parallel to Harlem slavnog Dukea Ellingtona.

Koncertna večer protekla je u znaku sjećanja na velikog hrvatskog jazzera Boška Petrovića. Njegovom skladbom Sigurd's Garden u izvedbi mladog vibrafonista Šimuna Matišića zajednički smo se prisjetili jednog i neponovljivog, legendarnog B.P.-ja. Svojim nastupom mladi Šimun opravdao je Boškove riječi da je s njim budućnost vibrafona u Hrvatskoj - zajamčena.

A i nadolazeća koncertna večer u petak 25.2. održat će se u sjećanje na još jednog velikog hrvatskog glazbenika - maestra Lovru pl. Matačića. Zagrebačkom filharmonijom ravnat će austrijski maestro Martin Sieghart, a u Prvom klavirskom koncertu Béle Bartóka svojim vatrenim pijanizmom zabljesnut će vatreni Finac - Olli Mustonen!

19.02.2011. 10:34:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh