« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
apsurd

Radnici Salonita štrajkaju glađu a vlasnik uređuje vilu

Dok Salonit propada odbjegli vlasnik Jozo Ćurković uređuje vilu u Lovranu iza koje stoje godine malverzacija oko vlasništva

(Wikipedia)
Više o

Salonit

,

Ivo Dujmić

,

Jozo Ćurković

,

Villa Liana

,

Dajna Dujmić

Odbjegli vlasnik tvrtke Salonit Jozo Ćurković uređuje vilu u Lovranu vrijednu nekoliko milijuna eura. I sve to dok Salonit propada, a njegovi radnici štrajkaju glađu kako bi se izborili za svoja prava.

Ćurković uređuje Villu Erzzi, poznatiju pod imenom Villa Liana, koju je 2003. kupio od tvrtke Marea d.o.o. Ta je tvrtka inače u vlasništvu Dajne Dujmić, supruge novoga gradonačelnika Opatije Ive Dujmića.

Ipak, vilu je formalno kupila tvrtka Bascon iz Zagreba, još jedna u nizu Ćurkovićevih tvrtki, čiji je osnivač njegova sestra Anica. Bascon je trenutačno pod blokadom Županijskog suda u Zagrebu vezano uz sudski postupak zbog kojeg je Ćurković u bijegu pred hrvatskim pravosuđem.

Unatoč sudskoj blokadi, na vili već nekoliko mjeseci traju intenzivni građevinski radovi. Izvodi ih tvrtka Gradel, ali na objektu nije istaknuta obavezna ploča s podacima o investitoru i dozvoli.

Malverzacije tu ne staju. Naime, opatijski gradonačelnik ju je kupio bez čistog vlasničkog lista, doznaje Jutarnji list. Potvrđuje to podatak da je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan Narodni odbor Općine Lovran.

Dujmićeva tvrtka Marea od 1993. do 1999. bila je u zakupu objekta, a za to vrijeme oko njezina vlasništva vodila se pravna bitka između Liburnia Rivijera Hotela i Općine Lovran, koja je 1998. spor i dobila.

Međutim, LRH je 1999. raspisao natječaj za prodaju Ville Liana i Dujmićeva Marea ju je kupila za 818.000 njemačkih maraka. Gradonačelnik Dujmić kaže da je u toj kupoprodaji sve bilo čisto.

Tri godine kasnije Marea vilu preprodaje Basconu, koji se također nije uknjižio kao vlasnik, a u zemljišne je knjige u srpnju 2003. samo stavljena plomba o kupoprodaji između Maree i Bascona koja do danas nije riješena. Razlog je što su prvo LRH, a zatim i Marea prodali nešto za što nisu imali čisti vlasnički list.

Dujmić pak ne zna objasniti zašto se odlučio dati više od 800.000 maraka za nekretninu bez čistog vlasničkog lista.

16.09.2009. 14:12:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh