« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NEMA SLOBODE

Radnici Glasa Istre idu u štrajk

Glas Istre obilježava 41 godinu izlaženja, a zaposlenici upozoravaju da neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine

Više o

Glas Istre

Povodom 41. obljetnice izlaženja Glasa Istre radnici tog dnevnika večeras su zapalili svijeće na pulskoj Rivi ispred zgrade Glasa Istre, izvijestila je glavna sindikalna povjerenica u tom listu Maša Jerin

Kako se navodi u priopćenju, Glas Istre je kao dnevnik počeo izlaziti 1. studenog 1969., no nastao je mnogo ranije i ovom su prilikom radnici Glasa Istre odali počast prvim pokretačima ovih novina koji su Glas Istre stvorili u partizanima 1943. godine.

''Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radničkih prava kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana'', istaknula je Jerin i dodala kako ''novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru''.

''Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred čitateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za nova gaženja prava medijskih radnika'', navodi se u priopćenju za javnost Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glasa Istre.

Radnici Glasa Istre, nakon što je postupak mirenja između sindikata i poslodavca završen neuspješno, najavili su da će nakon dogovora sa središnjicom - Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk. (hina/metro-portal)

01.11.2010. 20:29:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh