Metro-portal.hr

objavljeno 01.11.2010. 20:29:44
NEMA SLOBODE

Radnici Glasa Istre idu u štrajk

Glas Istre obilježava 41 godinu izlaženja, a zaposlenici upozoravaju da neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine

Povodom 41. obljetnice izlaženja Glasa Istre radnici tog dnevnika večeras su zapalili svijeće na pulskoj Rivi ispred zgrade Glasa Istre, izvijestila je glavna sindikalna povjerenica u tom listu Maša Jerin

Kako se navodi u priopćenju, Glas Istre je kao dnevnik počeo izlaziti 1. studenog 1969., no nastao je mnogo ranije i ovom su prilikom radnici Glasa Istre odali počast prvim pokretačima ovih novina koji su Glas Istre stvorili u partizanima 1943. godine.

''Njihova je želja bila da Glas Istre budu slobodne novine, glas naroda, a mi koji danas radimo u ovim novinama želimo stvarati upravo takav dnevnik, uz punu zaštitu naših radničkih prava kao i prava javnosti koja su u ovoj djelatnosti usko povezana'', istaknula je Jerin i dodala kako ''novinar koji stvara pod pritiskom otkaza i nezakonitog kršenja svojih prava postaje laka meta za pritiske poslodavca te zbog straha pristaje na cenzuru, interveniranje u tekstove i autocenzuru''.

''Neslobodan novinar ne može stvarati slobodne novine, što dovodi do pada vjerodostojnosti pred čitateljima, a time i do pada tiraže, a što postaje isprika poslodavcu za nova gaženja prava medijskih radnika'', navodi se u priopćenju za javnost Sindikata novinara Hrvatske - podružnice Glasa Istre.

Radnici Glasa Istre, nakon što je postupak mirenja između sindikata i poslodavca završen neuspješno, najavili su da će nakon dogovora sa središnjicom - Sindikatom novinara Hrvatske, krenuti u štrajk. (hina/metro-portal)

01.11.2010. 20:29:44
http://metro-portal.hr/radnici-glasa-istre-idu-u-strajk/50570/